Jullie weten ondertussen: risotto is goed voor lichaam & geest. In dit geval vooral dat laatste, want in deze risotto met verse tomaat gaat héél veel wijn (fles moest leeg + had ik ff zin in) en een lekker dikke lik mascarpone. In plaats van standaard bouillon gebruikte ik Italiaanse kruiden om de risotto op smaak te brengen. Wat voor jou?

Dit heb je nodig (2p):

1 koffiekopje risottorijst
3 verse tomaten
1 grote witte ui
1 teentje knoflook
250 ml witte wijn
1 glas water
1 tl suiker
1 tl Italiaanse kruiden
2 el mascarpone
olijfolie extra vierge
verse basilicum
peper + zout

Dit moet je doen:

Als ik nou naar die lijst met ingrediënten kijk, denk ik ‘huh, maar dit was toch heel makkelijk?’. En dat was het ook echt, kijk maar eens naar wát er staat, dan zie je dat je bijna alles al wel in huis hebt en dat het vooral gaat om simpele smaakmakers.

In een ruime pannen met goede bodem (zoals een braadpan of dikkere wokpan) verwarm je een scheut olijfolie. Pers het teentje knoflook, snipper het uitje en fruit dat aan. Gooi ook de Italiaanse kruiden hier direct bij. Voeg daarna meteen de rijst toe. Risottorijst bak je even mee zodat de korrels vettig worden en zo beter vocht opnemen. Zeggen ze. Blus dit af met een glas wijn en laat dat, terwijl je roert, in de rijst trekken. Ondertussen was je de tomaten en die snijd je in kleine blokjes.

Gooi de tomaten bij de risotto, en voeg ook steeds scheutjes wijn en/of water toe als het vocht in de rijst is getrokken. Meestal gebruik ik hier witte wijn voor (of prosecco, in een gekke bui) maar daar had ik even geen zin in. Breng de risotto op smaak met een beetje suiker, peper en zout. Die suiker lijkt gek, maar is echt nodig als tegenhanger van de zure wijn en tomaten.

Als de rijst nog nét een klein beetje stevig is, haal je de pan van het vuur. Roer de mascarpone door de tomatenrisotto en schep het op in diepe borden. Garneer met verse basilicum, gemalen peper en lekkere olijfolie.

 

Mijn oordeel: 7,9/10 – “Absoluut niet mijn beste risotto ooit maar het is en blijft risotto en dus was het lekker.” Met bouillon is ‘ie net wat voller van smaak, maar met Italiaanse kruiden was wel leuk voor de verandering!”
Ik at dit op 16/3/2020