miso beurre blanc

Attentie! Mag ik even je aandacht voor deze fantástische maaltijd? Het is een goddelijke risotto met miso beurre blanc, verschillende boontjes en mosterdzaad. Deze explosie van zoute en zoete smaken maakte ik met kerst en de afgelopen maanden al een paar keer opnieuw. Poepiechique is ‘t, maar ook gewoon goed te doen. Zo maak je het!

 

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje risottorijst
1 witte ui
2 teentjes knoflook
400 ml groentebouillon
250 ml witte wijn (60 ml + 1 glas)
2 el mirin
60 (gezouten) roomboter
1 el miso
150 gram edamameboontjes
150 gram tuinbonen

20 gram mosterdzaad
30 ml azijn
30 ml water
0,5 tl suiker
zout
peper

 

Dit moet je doen:

Begin met het ingelegde mosterdzaad. Ik heb al eerder een uitgebreide blog geschreven over hoe je dit maakt. In het kort maak je het als volgt. Pak er een steelpannetje bij en giet de azijn en het water daarin. Zet op middelhoog tot laag vuur en los de suiker erin op. Daarna mogen de mosterdzaadjes, peper en zout erbij. Laat dit een klein kwartiertje pruttelen. That’s it! Je kunt dit ook al eerder maken, als je het in een schone pot doet, kun je het tot wel een maand bewaren.

Verder met de risotto! Verwarm een grote scheut olijfolie. Snipper het uitje en pers het teentje knoflook. Fruit het aan in de olie en gooi dan meteen de risotto erbij. Bak die rijst ook even mee totdat de korrels vettig zijn. Blus dit met een glas witte wijn. Zet ondertussen ook de bouillon klaar. Als de wijn in de risotto is getrokken, voeg je een scheutje bouillon toe. Laat dat weer inkoken en herhaal. Ga niet te snel: beter een keer of 6-7 kleine scheutjes dan in één keer een hele plens. Het zou namelijk kunnen dat je aan minder bouillon genoeg hebt.

Ondertussen bak je de boontjes. Hoe hangt af van de boontjes die je hebt gekocht: zijn ze vers of komen ze uit de diepvries? In het geval van het laatste kun je ze ‘t beste eerst even een minuutje koken. Verse boontjes hoef je alleen kort af te spoelen en uit te laten lekken. Pak er een tweede koekenpan bij en bak de boontjes in een scheutje olijfolie. Breng ze op smaak met gemalen peper en zout.

Tot slot de miso beurre blanc. Pak er weer een steelpannetje bij en meng daar de miso, mirin en zo’n 60 ml wijn in. Laat dit een minuut of 3-4 zachtjes pruttelen. Zet het vuur daarna helemaal laag en voeg dan steeds een klontje koude boter toe. Met een garde roer je dit door de rest van de saus, zodat het een mooi glad geheel wordt. Gebruik je ongezouten boter, voeg dan nog een beetje zout toe.

Houd ondertussen ook de risotto in de gaten. Zijn de korrels zacht maar hebben ze wel nog een lekkere bite? Dan ben je klaar! Zet het vuur uit en dien het liefst meteen op. Dat vraagt om een beetje timing, dus.

Serveer de risotto in diepe borden en verdeel de gebakken boontjes. Giet de miso beurre blanc rijkelijk over de risotto. Leg in het midden van de risotto een toefje ingelegd mosterdzaad. Top af met een beetje gemalen peper. Geniet! En vergeet de pan miso beurre blanc niet uit te likken!

 

Mijn oordeel: 9/10 – Het is wel duidelijk: dit is echt héél lekker! Je flanst het niet ‘ff snel’ in elkaar, maar het is ook zeker geen uren werk. Echt iets voor een leuk diner!
Ik at dit op 26-12-2021 (en daarna nog een paar keer, deze foto is van 27-03-2021)