Risotto nori met geroosterde edamame en asperges

IMG_2861

Ongeveer een jaar geleden bedacht ik het project Het Alfabet van het Vergeten Eten om wat meer gekke ingrediënten te ontdekken en bij de letter N (ja daar ben ik pas) ging ik aan de slag met nori. En dan een keertje niet bij sushi maar in een risotto. Ja echt! En het was zó verrassend lekker. Ik at ‘t met geroosterde groente in broodkruim en de combi van knapperig en smeuïg was zo bijzonder! En het ziet er ook nog eens heel vet uit, toch?

Dit heb je nodig (2p):

1 nori vel
500 ml groentebouillon
1 kopje risottorijst
2 theelepels rijstazijn
1 (oude) boterham
1 teentje knoflook
1 witte ui
scheutje olie
groene asperges *
edamameboontjes **
sesamzaadjes
peper
zout

* ik gebruikte groene asperges uit de diepvries (iets van 2 euro voor 200 gram) maar je kunt ook voor verse gaan, als ze in het seizoen zijn.
** ik koop dan altijd die van Bonduelle (no spon) omdat die goedkoper zijn dan uit de koeling. Wel iets minder lekker, moet ik toegeven.

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de edamameboontjes af en laat ze even uitlekken op een droge theedoek of in een vergiet. De bevroren asperges heb ik heel kort gekookt (echt maar 1 minuutje) en daarna ook op een theedoek uit laten lekken. Gooi de edamame en asperges dus in een ovenschaal met daarbij een scheutje olie, wat peper en zout én met broodkruimels. Ik heb de boterham tijdens het voorverwarmen van de oven op het rooster gelegd en daarna was ‘ie dus lekker krokant. De broodkruimels maak je heel simpel door de boterham met je handen te pletten. Roer alles door elkaar en zet dit dan voor ongeveer 20 minuten in de oven.

Ga dan aan de slag met de risotto. Verwarm een scheutje olie en fruit daar een geperst teentje knoflook en snippers witte ui in aan. Maak ondertussen een halve liter groentebouillon. Bak de risottorijst even mee totdat de korrels vettig zijn. Blus dit af met een scheutje bouillon, laat het intrekken en giet er dan weer een scheut bouillon bij. Herhaal dit totdat de risottokorrels zacht zijn maar nog niet té zacht. Haal de pan van het vuur en roer 1 of 2 theelepeltjes rijstazijn door de risotto. Dat is echt zó lekker! Als ik sushi of sushibowls maak, gooi ik ook rijstazijn door de rijst en dat geeft het echt die typische, vet lekkere sushismaak! Ook door deze risotto bleek het een heel goed idee te zijn!

Tot slot de klapper van dit recept: nori. Knip 1 of 2 norivellen in dunne reepjes en schep die door de risotto. Serveer de ‘risotto nori’ met daarnaast de geroosterde groenten uit de oven, die een licht-knapperig korstje hebben door de broodkruimels. Top af met sesamzaadjes en wat extra nori.

Mijn oordeel: 8,3/10 – Dit is zo’n raar recept. Had ook totaaaal niet verwacht dat het zo geslaagd zou zijn maar echt: het was heerlijk! Alle smaken gingen heel goed samen en de smeuïge risotto combineerde heel goed met de knapperige groenten. Ik ben trouwens ook heel erg te spreken over de nori, dat smaakt echt niet alleen lekker bij sushi!
Ik at dit op 7/1/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten