IMG_9904

Ik krijg om de zoveel blogs een appje van mijn moeder ‘jij schaamt je ook echt nergens voor hè Beau, wat een belachelijke gore combinaties maak je af en toe’. Nou moeders, over dit recept wil ik niks horen want dit is klassieker dan classic: romige risotto met pistache en een botersausje! Het was het gerecht waarmee ik een vriendin kennis liet maken met risotto en die was meteen verkocht. Dit was zooooo lekker!

Dit heb je nodig (2p):
kopje risottorijst
witte wijn
runderbouillon
1 klein wit uitje
2 teentjes knoflook
Parmezaanse kaas
pistachenootjes
roomboter
rucola
olijfolie
peper
zout

Dit moet je doen:
Verwarm een grote pan met daarin een scheut olijfolie. Snijd een klein wit uitje goed klein en pers 1 of 2 teentjes knoflook, afhankelijk van de grootte. Fruit dit een beetje aan in de olie en schep daarna de risottorijst erbij. Roer dit goed door met een spatel totdat alle korrels bedekt zijn met een laagje olie. Blus het dan met een grote scheut wijn waarmee je alle rijst ‘onder water’ zet. Laat dit opnemen terwijl je blijft roeren en terwijl je een halve liter bouillon maakt. Als alle wijn is opgenomen, giet je er een scheut bouillon bij en ook dit laat je weer opnemen. Doe dit totdat de korrels rijst zacht zijn, maar nog wel een bite hebben. Haal de pan van het vuur en roer er een handje Parmezaanse kaas doorheen, zo perfect smeuïg wordt dit dan. De risotto is nu klaar, maar je extra’s nog niet. Dit kun je natuurlijk prima tegelijk doen maar voor het gemak leg ik het even zo uit. Maak de pistachenoten fijner in een vijzel of door ze te pletten met een willekeurig voorwerp. Be creative. In een steelpannetje smelt je een klont roomboter totdat het een beetje bruinig kleurt.

Op je bord leg je een grote pluk rucola en daarop schep je de risotto met in het midden een kuiltje. Daar gaan de pistachenootjes in en over het hele gerecht giet je wat van de botersaus. Tot slot doe je er nog wat peper en eventueel wat zout over.

 

Mijn oordeel: 8/10 – Ik spreek 90 procent van mijn recepten nu een beetje tegen, maar soms heeft een gerecht geen poespas nodig om lekker te zijn. Deze risotto is zo simpel, zo lekker.
Oordeel eetgenoot (Maudy): ? ze reageert niet maar ik weet dat ze het heerlijk vond.
Ik at dit op 19/5/18