Romige bloemkoolpuree met zalm en zeekraal

21 aug 2019 | Gezond, Mijn favorieten, Snel, Vis

Laatst had ik zo’n typische schijtdag. Ik was chagrijnig, had zin in niks en in niemand behalve in een portie knetterdure zalm. Deze maaltijd maakte me na één hap weer gelukkig, sad but true. Echt alles hieraan was lekker: de romige bloemkoolpuree naar recept van Claudia, de zachte zalm en de knapperige, frisse zeekraal. Dat laatste had ik nog nooit eerder gegeten en vond ik echt héél erg lekker! Hieronder het recept!

bloemkoolpuree

Romige bloemkoolpuree met zalm en zeekraal

Dit maakte me na één hap weer gelukkig, sad but true. Echt alles was lekker: de romige bloemkoolpuree, de zachte zalm en de knapperige, frisse zeekraal.
Totale tijd 20 minuten
Porties 2

Ingrediënten
  

Bloemkoolpuree

 • 1 bloemkool
 • 2 el crème fraîche
 • 50 gram geraspte kaas
 • chiliflakes – Of poeder.
 • peper
 • zout

Overig

 • 2 zalmmoten
 • zeekraal

Instructies
 

 • Nogmaals: het recept voor de bloemkoolpuree komt (bijna) helemaal van Claudia van Foodfromclaudnine! In het kort maak je ‘m zo: snijd de bloemkool in roosjes, kook ze gaar en laat ze daarna heel goed uitlekken. Verzamel alles in een grote schaal met staafmixer of in de blender en voeg de geraspte kaas en crème fraîche toe. Mix dit tot een super glad mengsel. Ik voegde de bloemkool beetje bij beetje toe, anders kon mijn blender het niet aan. Breng het op smaak met chiliflakes (of chilipoeder), peper en zout.
 • Voor de zalm laat je een goede koekenpan goed heet worden met daarin een flinke scheut olijfolie. Dep de zalm aan alle kanten droog met een stuk keukenpapier en bak ze aan één kant aan voor ongeveer 2 minuten. Draai het vuur nu lager (middel) en laat de zalmmoten nog 2-3 minuten zo liggen. Keer ze dan om en laat ze nog 2-3 minuten aan de andere kant garen. Als je deze tijden ongeveer aanhoudt moet het lukken!
  Ik heb gelezen dat als je witte stipjes ziet aan de zijkant van de zalm, hij te hard gaat (dat zijn dan gestolde eiwitten) en dus droger wordt aan de binnenkant. Voor dat punt moet je dus stoppen, haha.
 • De zeekraal kook je ongeveer 2 minuten in een pan water. Zo raakt het de zoute smaak een beetje kwijt (zeg maar gerust zeesmaak) en wordt het minder taai. Je kunt het ook rauw eten maar ik vond het op deze manier veel lekkerder!
 • Serveer de bloemkoolpuree met bovenop een pluk zeekraal, een stuk zalm en top af met wat extra chiliflakes om het een beetje up te spicen. Geniet ervan!
Trefwoord bloemkool, crème fraîche, kaas, zalm, zeekraal

Mijn oordeel: 8,3/10 – Toegegeven: dit was de eerste keer OOIT dat ik zelf een stuk zalm kocht en zo klaarmaakte. Ik heb er vaak mee in mijn handen gestaan en dan gedacht ‘oh men wat duur… wat als het mislukt?’ en het dan toch maar niet gedaan. Ik had er nu zoveel zin in en het lukte op deze manier heel goed. De zeekraal is ook echt een aanrader om eens te proberen! Oh en de bloemkoolpuree niet te vergeten: ik heb de blender met zo’n pottenlikker helemaal schoongelikt. ZO lekker!
Ik at dit op 10/8/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten