romige curry

Ik maak curries in twee categorieën: de Dooie Boel Maar Kan Ermee Door en de Holy Crap Wat Een Genot. Echt goor is het nooit, maar uitzonderlijk goed zijn ze ook niet vaak. Deze wel. Dit is er een van de laatste categorie. Deze romige curry met tomaat en linzen krijgt superveel smaak door zoute halloumi en fris ingemaakt mosterdzaad. Echt een aanrader!

 

Dit heb je nodig (2p):

1 witte ui
2 teentjes knoflook
2 cm verse gember

1 koffiekopje linzen (gedroogd)
1 koffiekopje water
3 tomaten
1 blok halloumi
1 klein blikje tomatenpuree
200 ml kokosmelk
1 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
1 tl komijnzaad
2 el ingemaakt mosterdzaad
stukje rode peper (een halve ofzo)
1 limoen

 

Dit moet je doen:

Verwarm wat wokolie in een fijne, grote pan. Snipper het uitje en pers de teentjes knoflook. De rode peper en gember snijd je ook fijn (of gebruik een flinke theelepel van die verse gember uit zo’n potje). Fruit alles aan in de olie. Gooi dan ook de koriander, kurkuma en komijn in de pan en roer nog twee minuutjes door. Daar komen de smaken goed door uit, schijnt.

Snijd de tomaten in grove blokjes en voeg die ook toe. Net als de tomatenpuree, linzen, kokosmelk en het water. Roer alles goed door, dek af met een deksel en laat dit pruttelen op laag vuur. Minimaal 20 minuten, liever langer. De curry mag best nat en sauzig blijven, juist lekker!

Ga ondertussen aan de slag met de halloumi. Snijd het blok in kleinere stukjes, verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de stukjes daar rondom mooi bruin in.

Proef voordat je het vuur helemaal uitzet even of de curry zo goed naar wens is. Voeg zout naar smaak toe maar niet te veel, want de halloumi is al zout zat.

Verdeel de romige curry over twee diepe borden en verdeel ook de stukjes halloumi. Top beide borden af met een eetlepel ingemaakt mosterdzaad. In dit artikel lees je hoe je dat maakt! Dat is helemaal niet lastig en je hebt er ook heel weinig voor nodig. Je kunt het tegelijk met de curry klaarmaken maar ook prima al een paar dagen eerder. Leg tot slot op beide borden nog een partje limoen.

 

Mijn oordeel: 8,8/10 – Mocht het nog niet duidelijk genoeg zijn: deze curry is écht een aanrader. De verschillende smaken komen heel lekker bij elkaar: zout, zoet, fris en romig. Meestal eet ik ook nog brood of rijst bij dit soort curries, maar dat was hierbij echt niet nodig. Dit was meer dan genoeg.
Ik at dit op 26/4/2021