Shakshuka met wortel, zoete aardappel, feta en koriander

22 okt 2018 | Midden-Oosters, Vegetarisch

IMG_1849

Vraagje: is iedereen al bekend met shakshuka? Naar mijn idee is het al enige tijd helemaal hot en happening maar mijn huisgenoten stonden nog even verbaasd in mijn pan te loeren toen ik het laatst weer eens maakte. Shakshuka is een mega simpel recept uit het Midden-Oosten, klaargemaakt met alle restjes die je in je koelkast kunt vinden. Bovenop pocheer je een paar eitjes en je eet ‘t met brood. Heel lekker! Dit is het recept voor shakshuka met zoete aardappel, wortel en feta.

Dit heb je nodig (2p):

zak geschraapte wortels
1 zoete aardappel
4-6 pitabroodjes
feta
verse koriander
1 teentje knoflook
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
4 eieren
komijnzaad
paprikapoeder
(eventueel chilipoeder)

Dit moet je doen:

Verwarm een grote, goede koekenpan met daarin een beetje olie. Pers een teentje knoflook uit en fruit dat hier in aan. Een uitje kan ook nog maar hoeft niet, had ik dit keer ff geen zin in. Gooi de tomatenpuree erbij en breng het alvast op smaak met de kruiden: komijnzaad, paprikapoeder en eventueel chilipoeder. Mijn paprikapoeder is best spicy dus de chilipoeder sloeg ik over. Wees niet te zuinig met de kruiden!

Ondertussen schil je de zoete aardappel en die snijd je in hele kleine blokjes. Hoe kleiner, hoe sneller ze garen. Ook de wortels snijd je in kleine stukken. Gooi alles in de pan, roer het even door en giet dan de tomatenblokjes erbij. Eventueel met een scheut water zodat de zoete aardappel onder de saus ligt om te kunnen garen. Dit laat je ongeveer tien minuten pruttelen. Daarna zijn de stukjes waarschijnlijk eetbaar en dan komt het leuke deel: de eieren! Maak met een pollepel een ruimte vrij in de saus en laat daar héél voorzichtig een eitje in glijden. Voor de zekerheid kun je het ei eerst transporteren in een glas, in plaats van meteen tikken en in de pan. Extra leuk zou het zijn als het eigeel boven blijft liggen maar dat is mij nog nooit gelukt.

Leg een grote deksel op de pan en laat dit nog een paar minuten pruttelen en garen. Als je dit té lang doet, worden de eieren hard en dat vind ik zelf echt zonde. Liever zo’n zacht, flubberig ei. In de tussentijd grill je de pitabroodjes in de oven of tussen je tosti-ijzer. Als de shakshuka klaar is, haal je ‘m van het vuur en verkruimel je er lekker veel feta overheen. Ik had nog verse koriander in huis en strooide dat ook over het pannetje. Hoeft niet maar is wel lekker! Eet de shakshuka direct uit de pan met de stukjes pita als lepel.

 

Mijn oordeel: 7,7/10 – Lekker, shakshuka is altijd lekker, maar niet zo lekker als de allereerste shakshuka die ik maakte. Dat was deze, met boerenkool.
Ik at dit op 11/10/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten