Shakshuka met zoetzure bietjes in balsamico en feta

16 mei 2018 | Midden-Oosters, Vegetarisch

IMG_9850

Nog steeds zie ik ze overal voorbijkomen: pannetjes shakshuka! En telkens krijg ik er zóveel zin in maar ik had niet echt de inspiratie om mijn standaardrecept een beetje up te spicen. Uiteindelijk bedacht ik dat ik hier prima mijn lievelingsgroente in kon verwerken, namelijk bietjes! Voor het koken heb ik die eerst gemarineerd in balsamico en dat vleugje zoetzuur proef je later superlekker terug in de pittige tomatensaus.

Dit heb je nodig (2p):
1 paprika
4 gekookte bietjes
blik tomatenblokjes
blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel chilipoeder (of een beetje minder)
1 theelepel paprikapoeder
4 eieren
balsamicoazijn
azijn
fetakaas
peterselie
4 pitabroodjes
peper
zout

Dit moet je doen:
Begin minstens een uur voordat je wil eten met het klaarmaken van de bietjes. Als het kan nog veel langer van tevoren maar anders sowieso een uur. Snijd de gekookte bietjes in dunne plakken en verdeel die over een platte bak, bijvoorbeeld een ovenschaal. Giet hier een scheut azijn en wat balsamicoazijn bij en zorg dat alle plakjes bedekt zijn. Ik gebruikte niet alleen maar balsamico omdat ik dat zonde vond van mijn dure fles, vandaar dat ik het wat ‘aanlengde’ met azijn. Dek het af en zet het in de koelkast. Als je honger begint te krijgen zet je een diepe koekenpan op het vuur en hier verwarm je een beetje olijfolie in. Fruit twee geperste teentjes knoflook en snijd ondertussen een paprika in kleine blokjes. Ik gebruikte een gele paprika omdat dat er gezellig uitziet. Bak ook de paprika in de pan en gooi daar na een paar minuten tomatenblokjes, tomatenpuree en alle kruiden bij. Ook de plakjes zurige biet leg je er nu in (zonder azijn) en terwijl je alles goed door elkaar roert, wacht je tot de inhoud van de pan goed heet wordt op middelhoog vuur. Breek één voor één eitjes in een bakje en laat ze voorzichtig bovenop het tomatenmengsel glijden. Maak van tevoren kuiltjes met een pollepel, dan blijft het ei beter op z’n plek! Dit laat je nu garen met een grote deksel op de pan. Na een minuut of 10 zijn de eitjes klaar en dan kun je er wat fetakaas en peterselie overheen strooien. In de tussentijd heb je ook al de pitabroodjes gebakken in de oven en daar eet je dan de shakshuka mee!

Mijn oordeel: 7,4/10 – De bietjes vond ik hier heel lekker bij, dat vleugje balsamico proefde ik echt goed! Het eten van die bietjes lukte trouwens echt voor geen meter. Met mes en vork wel, maar niet met stukjes pita. Daar had ik van tevoren even niet aan gedacht. Dus: eet het met mes en vork óf maak stukjes van de bieten in plaats van plakjes. Oh, en shakshuka blijkt totaal ongeschikt te zijn om een dag later weer op te warmen.
Ik at dit op 10/5/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten