Ik zit in een avocadofase en als ik het internet moet geloven staat dat gelijk aan een retourtje Bali, acht kinderen baren en 26 weken aaneengesloten douchen. Qua impact op het klimaat, hè. Maar het is wel vegan. En lekker. Lang verhaal kort: ik snap soms niet helemaal waar je wel en niet goed aan doet. gebana weet dat wel: zij zijn helemaal voor shoppen in het seizoen. Ik geef je 6 lekker praktische tips om groente en fruit op het beste moment te kopen.
Van luie shopper naar bewuste consument
Ik heb het hier al járen over eten maar wat daaraan voorafgaat, daar heb ik het eigenlijk nooit over: boodschappen doen. Als het aankomt op vlees en vis dan ben ik inmiddels heel bewust bezig met wat ik koop. Maar met groenten en fruit? Ik doe maar wat. Liggen er pompoenen, dan koop ik een pompoen. Zijn de mandarijnen in de bonus, dan haal ik die. En die tactiek is eigenlijk heel logisch: producten in het seizoen kopen is gewoon heel slim. Ze zijn goedkoper, worden (meestal) duurzamer geproduceerd en vervoerd, en ze smaken op dat moment ook het allerlekkerst.
Een tijdje geleden slided gebana in mijn dm. Dit Zwitserse bedrijf laat zien hoe duurzaamheid óók kan. Bijvoorbeeld door hun groenten en fruit in het seizoen te kopen. En door hun producten te vervoeren in grote hoeveelheden en zonder omwegen. Ook zetten ze zich in voor boeren over de hele wereld en hun lokale economie. Bijvoorbeeld door altijd eerlijke prijzen te rekenen en de boeren te helpen bij de ontwikkelingen. Klinkt als een 2021-approved bedrijf, toch? Ik ben fan! Des te meer omdat ze realistisch zijn en hun boodschap lekker laagdrempelig houden.
6 tips voor shoppen in het seizoen
Met deze 6 tips kan iedereen (die dat wil) een beetje bewuster boodschappen doen.
1. Check de prijs
Krijg je een rolberoerte als je de bak aardbeien langs de scanner haalt? Dan is de kans groot dat ze nog niet in het seizoen zijn. Of asperges: in mei en juni spot je die in de bonusfolder. De rest van het jaar zijn ze er wel, maar kosten ze je een nier.
+ aardbeien zijn in de zomer op hun goedkoopst. Dan zijn ze er in overvloed, komen ze van dichtbij en groeien ze gewoon buiten.
2. Check waar het vandaan komt (en hoe)
Lokaal is niet altijd beter. En ver weg betekent niet altijd slechter. Soms is het beter om een product ver weg te laten groeien in het perfecte klimaat, dan om ze om de hoek te telen in kassen.
+ Die avocado’s? Die zijn dus eigenlijk helemaal niet zo erg. Avocado’s komen van ver en hebben véél water nodig, maar ze groeien wel gewoon in een lekker klimaat met veel regen. Ze worden vervoerd per boot (krijgen die krengen ook nog even de tijd om te rijpen) en zijn onder de streep een stuk minder schadelijk voor het klimaat dan groente en fruit dat per vliegtuig supersnel vervoerd wordt.
3. Gebruik een seizoenskalender
Zodat je het allemaal niet hoeft te onthouden. Op zo’n seizoenskalender zie je precies wanneer welk product in het seizoen is. Dan zijn ze lekkerder, (meestal) duurzamer en goedkoper.
+ gebana heeft zelf een met alle producten die ze verkopen en wanneer ze in het land waar ze groeien in het seizoen zijn. Als je even googelt vind je zo nog een paar hele uitgebreide.
4. Check het keurmerk
Je hoeft het wiel niet uit te vinden. Verschillende keurmerken laten je precies zien aan welke eisen een product voldoet. Bijvoorbeeld of ze wel echt zo fairtrade zijn als ze claimen.
+ Keurmerken voelen soms een beetje sketchy (hallo Beter Leven) maar op deze website zie je een duidelijk overzicht van verschillende keurmerken, wat ze eisen en hoe transparant ze zijn in hun controles.
5. Ga niet voor perfect
JA! I <3 buitenbeentjes! Tegenwoordig heeft iedere supermarkt wel een collectie met net-niet producten. Asperges met een bochel, sinaasappels met puisten, minuscule aardbeitjes… volgens de veiling zijn ze niet mooi genoeg om als volwaardig product verkocht te worden, maar met de smaak is niks mis. De verkoop van buitenbeentjes is ook vaak een sympathy stunt, maar ondanks dat is het wel een duurzame keuze. Grote kans dat ze anders weggegooid worden, namelijk.
+ Bij gebana zijn ze de moeilijkste niet. Bestel je er bijvoorbeeld sinaasappels, dan krijg je geen kist vol picture perfect exemplaren maar juist sinaasappels in alle vormen en maten.
6. Vries je eten in
Combineer alle tips en vries het in! Want vers is lekker, maar ook beperkend. De producten die je in het seizoen koopt, kun je prima invriezen en de rest van het jaar nog eten. Dan heb je meer keuze en toch goedkoop en bewust geshopt. En zo ga je ook nog voor minder voedselverspilling.
+ Ik heb altijd minstens zoveel groente in de vriezer als in de koelkast. Vooral broccoli, erwten, tuinbonen, sperziebonen en pompoen heb ik altijd in huis. Lekker bij deze risotto met miso beurre blanc (omg) of deze pasta met boerenkoolpesto.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking. Maar je leest hier natuurlijk wel mijn woorden en mijn mening.
Meid, wat een verstandige praat ineens😁