Ooit gehoord van silken tofu? Deze fluweelzachte tofu smelt bijna op je tong. Qua smaak zal je niet helemaal flabbergasted zijn, maar met een pittige saus balanceer je dat lekker uit. Het zit ‘m echt in de bijna jelly-achtige textuur. Neem het eens mee als je bij de toko bent, en maak er dan dit MEGA smaakvolle gerecht met pittige saus met rode bonenpasta mee!

Dit heb je nodig (2p):

1 el wokolie
1 blok silken tofu *
4 teentjes knoflook
2 tl sambal
1 el rode bonenpasta (spicy) **
1 tl geraspte gember
2 el sojasaus
2 el ketjap
300 gram tuinbonen
1 kopje witte rijst
mäizena
200 ml water

* Ik hoor je denken: wat is silken tofu in godsnaam? Silken tofu (ook wel zijden tofu) is een superzachte tofusoort die veel wordt gebruikt in vegan recepten. Je kunt het ook gewoon ‘kaal’ eten in een recept zoals deze. De textuur is zachter dan zacht en een beetje jelly. Je koopt het bij de toko. Sowieso leuk om een keer mee te experimenteren!
** Koop je ook bij de toko of bij sommige grotere supermarkten. Je hebt ze in verschillende levels spicyness.

 

Dit moet je doen:

Met die zijden tofu hoef je eigenlijk vrij weinig te doen. De moeite zit ‘m in de saus erbij. Moeite kan je het eigenlijk niet eens noemen. In de volgende paar zinnen vertel ik je hoe simpel het te maken is. Verwarm de olie in een pan, pers de teentjes knoflook en fruit het aan in de olie. Voeg de sambal, rode bonenpasta, geraspte gember, sojasaus, ketjap en het water toe. Voeg ook de tuinbonen toe en laat die in de saus ontdooien als je bevroren tuinbonen gebruikt.

Maak vervolgens een papje van een theelepel maïzena met een paar druppels water. Voeg dit toe aan de saus in de pan en roer dit op laag vuur tot een samenhangende saus. Kook de rijst in een dubbele hoeveelheid water.

Haal de silken tofu uit de verpakking en dep een beetje droog. Met uiterste voorzichtigheid want dit spul is kwetsbaar als de neten. Snijd in tweeën en leg beide stukken in een diep bord. Schep de rijst erbij en bedek de tofu met de pittige saus met boontjes.

 

Mijn oordeel: 8,2/10 – Het is niet mijn nieuwe favo ingrediënt ofzo, maar het is zeker leuk om een keer met silken tofu te experimenteren. Omdat de structuur zó zacht en dun is, kun je het ook goed gebruiken in (vegan) sausjes. Zeker eens proberen! Toch liever koken met gewone tofu? Zie hier mijn recepten
Ik at dit op 1/9/2021