simpele stamppot zoete aardappel

Ik kan die Hollandse eetcultuur wel waarderen: alles op een hoop en met een vork tekeergaan om alles tot één zompig geheel te prakken. Stamppot, in de volksmond. In alle variëteiten. Deze simpele stamppot met zoete aardappel en halloumi (lekker zout!) en smaakvolle zongedroogde tomaatjes is er eentje voor op je to make-lijstje.

Dit heb je nodig (2p):

4 zoete aardappelen
200 gram tuinbonen
1 el crème fraîche
7-8 zongedroogde tomaatjes
1 blok halloumi
1 tl gerookte paprikapoeder
peper
zout

 

Dit moet je doen:

Schil de zoete aardappelen en kook ze in ongeveer 10-15 minuten zacht. Snijd supergrote aardappelen vooraf in kleinere stukken, dan gaat het sneller.

Snijd de halloumi in plakken en bak die met een klein scheutje olie in een koekenpan. Bak allebei de kanten mooi goudbruin. Snijd de zongedroogde tomaten in kleinere stukjes. Kook ondertussen de tuinbonen een paar minuten. Als je tuinbonen uit de vriezer gebruikt, zijn ze na één of twee minuten koken al klaar. Giet de bonen af en zet even apart.

Check de zoete aardappelen: steek je er met gemak een vork in, dan zijn ze klaar. Giet ze af en stamp ze met een stamper fijn. Stamp de crème fraîche mee en gerookte paprikapoeder mee. Breng de stamppot op smaak met peper en zout en roer de tuinbonen erdoorheen.

Serveer de extreem simpele (am I right?) stamppot van zoete aardappel met bovenop de zongedroogde tomaat en een paar plakken gebakken halloumi. Bestuif met een klein beetje paprikapoeder voor een beetje extra gezelligheid.

 

⭐⭐⭐/5 – Zoet + zout is helemaal goed natuurlijk. In principe vind ik ook alles met tuinbonen altijd lekker – ook dit – maar het springt er bij deze stamppot niet echt uit. Dit is denk ik lekkerder met rucola. Maar goed: een mens wil wel eens afwisseling.
Ik at dit op 20/9/2021