Snelle soto soep met taugé, gebakken uitjes en een eitje

5 nov 2018 | Aziatisch, Soep, Vlees

Jaren geleden maakte mijn moeder eens Indonesische soto soep. Vond ik toen uit principe heel vies omdat ze de gewoonte had om in alle soepen een volledige maaltijd te stouwen voor de drie hongerige mannen thuis. Afgelopen week gaf ik het nog een kans en ik moet zeggen: top idee. Ik zal nooit de grootste soepfan zijn maar dít, dit was echt lekker hoor! Maak het! 

Dit heb je nodig (2p):

1 zakje boemboe soto*
1 liter water
taugé
1 teentje knoflook
200 gram kipfilet
1 kopje witte rijst
bosui
2 eieren
gebakken uitjes
cassavechips
(eventueel limoen)
(eventueel rode peper)

* kon het niet vinden bij de Jumbo, bij de AH in duizend verschillende uitvoeringen en ik kocht die van Kokki Djawa

 

Dit moet je doen:

Zet een grote pan op het vuur met daarin een mini scheutje olie. Knijp het zakje boemboe soto uit in de pan en fruit het kort aan in de olie. Plet een teentje knoflook (niet uitpersen, of ja, mag ook, wat jij wil) en gooi ook die erbij. Blus het af met een liter water. Volgens de verpakking van de boemboe was de inhoud genoeg voor 500ml water maar ik vond het vrij sterk spul, een liter was ook echt nog smaakvol genoeg! Breng de soep aan de kook en dompel dan een hele kipfilet er in onder. Leg een deksel op de pan en laat dit 25-30 minuten pruttelen.

Vis de kipfilet eruit en maak daar pulled chicken van. Ik doe dat door met twee vorken te harken en een beetje te plukken. Gooi de plukken kip terug in de soep en haal het teentje knoflook er juist weer uit. In de tussentijd snijd je ringetjes van de bosui en ook zet je twee pannetjes op het vuur: in de een kook je de rijst gaar (één kop rijst, twee koppen water) en in de andere pan kook je de eitjes. Een minuut of 7-8, zo’n stromend ei heeft geen zin in dit gerecht. Laat ze daarna schrikken onder koud water en pel ze.

Tijd om de soep in elkaar te zetten! Begin met de rijst in een kom of diep bord. Giet daar de soep met de kip bij en verdeel daar een handje taugé, ringen bosui en lekker veel gebakken uitjes overheen. Bovenop leg je twee halve eitjes en eventueel een partje limoen en wat rode peper. Alle ingrediënten die ik hier noem zijn trouwens suggesties; in soto soep moet je vooral alles gooien waar jij zin in hebt. Ik dacht bijvoorbeeld ook nog aan kokosrasp of pinda’s! Erbij at ik nog wat cassavechips. Totaal niet nodig, wel lekker.

 

Mijn oordeel: 8/10 – Zoals ik al zei: ik ben echt niet zo van de soep maar dit was zeker heel lekker. Zie het mezelf nog wel een keer maken, het was heel smaakvol en een lekker lichte, maar toch vullende maaltijd. Ik ben daarna gaan sporten en dat ging heel goed, geen baksteen in mijn maag!
Oordeel eetgenoot (Keylee): – “Lekker!! Alleen die bosuitjes liever niet en taugé (maar dat is persoonlijke voorkeur). Die uitjes vond ik er gewoon niet superlekker bij, normaal hou ik van ui.”
Ik at dit op 1/11/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten