pasta met tomatensaus

Deze maaltijd is geen compromis en zéker geen less is more. Wat het wel is? Fantastisch. Echt: deze spaghetti met zelfgemaakte (supermakkelijke) tomatensaus is zo lekker dat ik ‘m de afgelopen weken al een paar keer op tafel heb gezet. Niet uit luiheid, maar uit puur verlangen. De romige burrata, de zoute olijven, de notige pijnboompitjes… Dit wil je.

 

Dit heb je nodig (2p):

spaghetti
1 witte ui
1 teentje knoflook
200 ml passata
1 blik gepelde tomaten
1 tl suiker
1 el oregano
0,5 el rozemarijn
1 el balsamico
pijnboompitjes
1 bol burrata
olijven naar keuze (ik had mammoetolijven <3)
peper
zout
olijfolie extra vierge

Dit moet je doen:

Verwarm een scheut olijfolie in een ruime (koeken)pan en snijd ondertussen een uitje fijn. Pers ook een teentje knoflook en mik alles in de pan met hete olie. Fruit het even aan en gooi vervolgens meteen alle ingrediënten erbij: de passata, de gepelde tomaten, een beetje suiker, oregano, rozemarijn en balsamico. Heb je geen rozemarijn en oregano maar wel itakru (hahaha) (ik ben student-af en ineens vind ik die afkortingen hilarisch) in huis? Gebruik dan dat, ook prima. Roer het door en laat dit minimaal 10 minuten zacht pruttelen. Plet de tomaten ook een beetje kapot.

Breng de tomatensaus daarna op smaak met peper en zout. In een steelpannetje rooster je de pijnboompitjes goudbruin, houd ze daarna even apart. Breng ook een ruime pan gezouten water aan de kook en kook de spaghetti daarin gaar. Giet af maar giet óók een scheut van het kookwater bij de tomatensaus om het wat te verdunnen en te binden. Hussel een klein scheutje olijfolie extra vierge door de pasta zodat het niet zo gaat kleven.

Dien de pasta daarna op met bovenop de tomatensaus. Halveer de bol burrata voorzichtig in je hand en leg de helften op de pasta. Top af met de pijnboompitjes. Snijd de olijven naar keuze in plakjes en strooi ook die over je gerecht. Bijna klaar! Nog een klein beetje gemalen peper en zout én een scheutje lekkere olijfolie en you’re good to go!

 

Mijn oordeel: 8,5/10 – Telkens weer raak, deze pasta! Die toppings doen het ‘m trouwens wel, maar mocht je nou geen kaas willen eten, dan kun je de burrata ook skippen. Ik heb het geproefd en ja, ook dan is ‘ie nog lekker. Maar alleen als het echt niet anders kan
Ik at dit op 22/3/2021