IMG_3393

Spaghetti meatballs, wist je dat dat een ding is? Ik dus niet tot een paar weken geleden. Afgelopen vrijdagavond moest ik alvast een flinke bodem leggen (dat ik die een aantal uur later heb aangevuld met nacho’s even terzijde) en daar leek deze pasta me ideaal voor. Het werd een penne meatballs, met een grove, pittige tomatensaus en frisse kappertjes. Hieronder het recept!

Dit heb je nodig (2p):

spaghetti
Parmezaanse kaas
kappertjes

saus:
6 tomaten
2 theelepels suiker
1 glas water
1 blikje tomatenpuree
Italiaanse kruiden
stukje verse rode peper
1 teentje knoflook
1 witte ui

balletjes:
300 gram gehakt
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 ei
1 witte ui
2 teentjes knoflook
1 (oude) boterham
peper
zout

Dit moet je doen:

Zo dan. Dat is een flinke lijst hierboven. Ik weet dat ik dit wel vaker zeg maar het is ook telkens waar: veel van deze ingrediënten heb je al in huis. Wat ik je extra laat kopen valt écht heel erg mee. Die Italiaanse kruiden kun je prima vervangen door oregano of basilicum ofzo, maar net wat je nog op je kruidenplankje hebt staan. Die oude boterham jat je gewoon van je huisgenoot, de verse peper mag ook chilipoeder zijn. Dan valt het allemaal wel mee. Ik zeg er wel even bij dat dit geen maaltijd is die je om kwart voor zes ‘s avonds nog ‘ff snel gaat maken’ want dat wordt ‘m niet. Ik denk dat ik in totaal een uur bezig ben geweest.

Begin met de gehaktballetjes. Leg de oude boterham in een beetje melk of water en verkruimel het daarna tussen je vingers. Meng het gehakt met de natte boterham en het ei. Snipper een wit uitje extra fijn en pers de teentjes knoflook. Meng ook dit door het gehakt. Geef smaak aan de balletjes met een flinke eetlepel gerookte paprikapoeder, wat Italiaanse kruiden en veel peper en zout. Eventueel kun je ook nog een paar eetlepels paneermeel toevoegen: daar worden de balletjes wel lekkerder van vind ik, maar ik had het dit keer niet in huis. Zet het gehakt dan even aan de kant en zet de saus alvast op.

Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Snipper het uitje, pers het laatste teentje knoflook en fruit dit aan. De tomaten snijd je in kleine stukjes en voeg je ook toe. Schep het blikje tomatenpuree leeg en roer het even door. Snijd het pepertje (naar smaak) heel fijn en roer dit ook door de saus. Voeg de suiker, Italiaanse kruiden en nog wat zout toe en bak dit voor een paar minuten aan. De tomaat valt nu uit elkaar en het wordt een beetje sausachtig. Voeg een half glas water toe en laat dit dan op laag vuur pruttelen. Als de saus te dik is, voeg je nog meer water toe.

Verwarm boter of olijfolie in een andere koekenpan. Kneed het gehakt goed door en vorm er dan in je handen kleine balletjes van, ter grootte van een pingpongbal. Bak ze rondom aan in de pan en laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier. In de tussentijd kook je de penne in een pan gezouten water. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie extra vierge doorheen.

Serveer de spaghetti met een grote schep pittige en grove tomatensaus en een paar gehaktballetjes. Rasp er Parmezaanse kaas boven en verdeel tot slot nog wat frisse kappertjes.

Mijn oordeel: 7,8/10 – Vooral de saus is daaaaamn good, de balletjes hadden bij mij nog wel iets meer smaak mogen hebben. Ik heb de hoeveelheid kruiden voor jullie al aangepast maar voeg vooral nog meer toe als dat je lekker lijkt!
Ik at dit op 22/2/2019