Spanakopita (Griekse feta-spinaziehapjes)

5 mrt 2018 | Grieks, Vegetarisch

IMG_9075

Jawel! Daar ben ik weer met mijn Griekse gerechten! Dit keer maakte ik Spanakopitas. Dat zijn pakketjes filodeeg met feta en spinazie en je kunt ze in Griekenland óveral kopen. Heel gênant kwam ik er wel bij thuiskomst pas achter dat ik ze al die maanden verkeerd bestelde: ik vroeg altijd om ‘bougatsa me spanaki’ wat dus een soort van betekent ‘puddingbroodje met spinazie’. Had iemand me best ff mogen vertellen. Maar goed: mijn spanakopitas van vorige week waren misschien nog wel lekkerder dan die ik in Thessaloniki at. Deze zijn namelijk lekker vers en liggen niet al anderhalve dag in een vitrine te zweten.

Oja! In het kader van de Nationale Week Zonder Vlees eet ik deze week helemaal vegetarisch! Doe ik het laatste jaar sowieso steeds vaker (toegegeven: dat was eerst vooral uit financiële overwegingen) en deze hele vleesvrije week vind ik een mooie uitdaging! Wie doet er ook mee?

Dit heb je nodig (3p):
8 vellen filodeeg
verse spinazie (400 g)
feta (200 g)
2 eieren
pijnboompitjes
witte ui
2 teentjes knoflook
crème fraîche
nootmuskaat
olijfolie

Dit moet je doen:
Ontdooi het filodeeg buiten de koelkast met daarop een vochtige theedoek, anders droogt het heel snel uit. Snijd de ui in kleine blokjes en pers de knoflook uit. Bak dit in een grote (!) pan met een beetje olijfolie glazig en voeg beetje bij beetje de spinazie toe. Die snijd je eerst in kleinere stukken want dat eet makkelijker. Het duurt even voordat alles is geslonken, maar ondertussen maak je het fetamengsel. Hak het stuk feta (een beetje naar eigen smaak de hoeveelheid aanpassen) in kleine brokjes en gooi dit allemaal in een schaal. Daar kluts je een ei doorheen en een of twee grote scheppen crème fraîche. Breng het op smaak met peper, een heel klein beetje zout en wat nootmuskaat. Als alle spinazie is geslonken laat je het goed uitlekken in een vergiet of zeef. Probeer er zoveel mogelijk water uit te krijgen door erin te knijpen of door het te pletten met een lepel. Daarna roer je het fetamengsel in een pan door de spinazie en daar gooi je nog een klein handje pijnboompitjes doorheen. Dan is het tijd voor het vullen. Leg een vel filodeeg op een snijplank en smeer met een kwastje voorzichtig olijfolie op de bovenkant. Hoe je ze vervolgens inpakt moet je echt he-le-maal zelf weten want ik kan nog niet eens een boek fatsoenlijk inpakken. Dit bleek hetzelfde probleem op te leveren. Geef toe: ze zien er prima uit. Hoe je het doet maakt dus niet zoveel uit, zolang het maar driehoeken worden! Zet de spanakopitas ongeveer 20 minuten in de oven op 160 graden en eet ze daarna met een dip, bijvoorbeeld deze tzatziki. Ik maakte er een súperlekkere variatie op maar daar heb ik geen foto’s van gemaakt (omdat ik dacht dat het experiment niet te vreten zou zijn). Dat recept komt dus later nog!

 

Mijn oordeel: 7.9/10
Oordeel eetgenoot (Milenka): 8/10 – “Heel lekker, vooral die met de pijnboompitjes. Oh, en die tzatziki van jou was echt heel goed!”
Oordeel eetgenoot (Ilona): 6/10 – “Ik vond het niet zo lekker. Maar dat komt door de … ik had ook een kater toch? Ja, ik hou gewoon niet zo van feta. Teveel spinazie. Ik miste gewoon iets, ofzo. Wel heel lekker deeg!” oke genoeg commentaar Ilona
Ik at dit op 28/2/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Marieke

  Aah het ene chille recept na het andere… volgens mij vind ik je omslag naar foodblogger wel leuk! 😀 Deze komt op m’n lijstje!

  Antwoord
  • admin

   Hahaha dit vind ik echt ZO leuk om te lezen!!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten