Stamppot andijvie met zilveruitjes en rookworst

14 dec 2018 | Hollands, Stamppot, Vlees

IMG_2415

Wow, man, het is koud. Afgelopen week heb ik de eerste fles glühwein opengetrokken en gisteren ben ik bijna met fiets en al op m’n plaat gegaan dus jazeker: het is helemaal winter. Ook winters: deze stamppot andijvie met zilveruitjes, rookworst en knapperige rode ui. Een van mijn huisgenoten eet altijd zilveruitjes bij de boerenkool maar ook bij deze versie smaakte het mega goed!

Dit heb je nodig (2p):

500 gram aardappelen
andijvie (ongeveer 300-400 gram)
scheut melk
1 (Gelderse) rookworst
1 kleine rode ui
zilveruitjes
jus
peper
zout

Dit moet je doen:

Zet een pan met water op en kook de aardappelen daar in ongeveer 12-15 minuten in gaar. Ik gebruik altijd zo’n zak met speciale voorgekookte stamppotaardappelen, lekker makkelijk. De laatste 5 minuutjes kook je de andijvie mee. Ik wist zelf niet zo goed wat ik met die rookworst aan moest. Je kunt ‘m meekoken met de stamppot maar dat paste niet. En daarna had ik ‘m per ongeluk al uit de verpakking gehaald en toen in een klein steelpannetje in stukken gekookt. Totaaaal niet de manier, ik weet het. Maar ook prima.

Giet de aardappelen en andijvie af in een vergiet en gooi het daarna weer terug in de pan. Samen met een scheut melk of iets anders smeuïgs (denk aan crème fraîche, kwark, kookroom, slagroom, doe wat leuks) stamp je het tot een stamppot. Breng dit op smaak met peper en zout. Ondertussen maak je in een ander pannetje de jus volgens de verpakking klaar.

Snijd een rode ui in ringen. Serveer de stamppot andijvie met in het midden een kuiltje jus en aan de zijkant een lekker groot stuk rookworst. Verdeel de uienringen én de zilveruitjes over het bord.

Mijn oordeel: 7,7/10 – De stamppot zelf was niet helemaal goed gelukt omdat ik alles veel te snel wilde maken (niet goed afgegoten, teveel melk) maar de rest van de smaken vond ik er heel goed bij. Sowieso die rookworst, zo goddelijk.
Oordeel eetgenoot (Keylee): 7/10 – “Ik ben geen stamppotfan maar vond het best lekker.”
Oordeel eetgenoot (Kelly): 6,5/10 – “Vond de zilveruitjes er goed bij passen, wat ik niet had verwacht. Vond alleen de stamppot niet zo romig en minder smaakvol dan hoe ik het zelf maak, de aardappels waren een beetje waterig ofzo.”
Klopt, had ze niet goed afgegoten.
Ik at dit op 7/12/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten