stamppot chinese kool

Oh man, ik ben zo gek op stamppot! Always have, always will. Deze vega stamppot chinese kool is weer een knaller! Bovenop zie je knapperige tempeh in een zoet-pittige hoisinsaus. Sinds kort ben ik daar helemaal fan van en nu ik heb ontdekt dat dat dus niet alleen lekker is bij wokgerechten, vrees ik dat niets meer veilig is. Ik geniet echt van dit soort recepten: origineel, easy en ZO GOED.

Dit heb je nodig (2-3p*):

1 chinese kool
400 gram voorgekookte aardappelen
bakje gemarineerde tempeh*
flesje hoisinsaus (bijvoorbeeld woksaus van conimex)
gebakken uitjes
klontje roomboter/scheutje melk
0,5 tl knoflookpoeder
peper + zout

* twee grote, drie normale porties

Dit moet je doen:

Zet een grote pan met water op en breng dit aan de kook. Als het kookt, gooi je de voorgekookte aardappelen erbij. Die moeten ongeveer 10-15 minuten koken. In de tussentijd snijd je de chinese kool in stukjes; eerst in ‘plakken’ en dan die nog eens doormidden. Spoel ze af in een vergiet en gooi het vervolgens bij de aardappelen. Laat het niet de hele tijd meekoken, dan wordt het echt snot, maar de laatste 3-5 minuutjes is prima.

Verwarm een scheut (wok)olie in een koekenpan en bak de tempeh daar rondom in aan zodat de stukjes lekker knapperig worden. Love it! Voeg vervolgens de helft tot het hele flesje hoisin woksaus toe. De helft is net te weinig (je wil ook een beetje het jus-effect, dus dat het een lekker sausje is bij je stamppot) en helemaal is wel een beetje too much. Althans, van de saus die ik kocht dus.

Giet de aardappelen en chinese kool af en laat het even uitlekken in de vergiet. Gooi het terug in de pan en stamp er dan met een klontje roomboter of een scheut melk, wat knoflookpoeder, peper en zout een stamppot van.

Verdeel de stamppot chinese kool over de borden en top af met de tempeh in lekker veel hoisinsaus èn gebakken uitjes.

Mijn oordeel: 8,2/10 – Dit is goeeeed! Ik hou zo erg van stamppot en deze is gewoon echt net ff een beetje anders dan anders. De zoete (en een klein beetje pittige!) hoisinsaus en de zoete, knapperige tempeh pasten er perfect bij. Nadeel: ik heb het idee dat mijn darmen niet helemaal goed tegen kool kunnen. Vooralsnog geen reden om het niet meer te eten.
Oordeel eetgenoot (Joran): Hij had nog nooit eerder tempeh op en was een beetje huiverig, maar ook hij vond ‘t heel lekker!
Ik at dit op 4/11/2019