Selecteer een pagina

IMG_8913

Ik loop sinds vorige week stage bij een leuk en groot foodmedium (Smulweb – voor de geïnteresseerden) en daar was ik mijn hele eerste dag bezig met heel, heel veel stamppotten. Superleuk, maar daarna zag ik overal een potentiele stamppot in. Zelfs in een aubergine. Ik bedacht dat dat nog best wel eens lekker kon worden met wat andere Griekse ingrediënten, zoals feta en pijnboompitjes. Zat zo lekker in die Griekse vibes na mijn pita gyros, vandaar.

Dit heb je nodig (1p):
2 grote aardappelen
1 aubergine
teentje knoflook
feta
zwarte olijven
citroensap
pijnboompitten
peper en zout

Dit moet je doen:
Schil de aardappelen en kook ze in een kwartier tot twintig minuten gaar in een pan water. Ze moeten goed gaar worden want dan prakt ‘t beter, natuurlijk. Ondertussen snijd je de aubergine in de lengte in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter, liefst iets dunner. Die grill je in een grillpan (zeg ik zo heel nonchalant nu ik sinds 1 dag een grillpan heb, hoera!) met wat olijfolie en knoflook (of knoflookolie als je dat hebt) tot ze aan allebei de kanten lekker bruin zijn. Ook kruid je ze met wat peper en zout. In een ander pannetje rooster je pijnboompitjes. De gegrilde plakken aubergine snijd je in iets kleinere stukken en daarna stamp je ze tegelijk met de gekookte aardappelen in een pan fijn. Dat gaat voor geen meter want de schil van de aubergine is taai maar oké, dat maakt niet uit. Tegen het einde van de praksessie gooi je er halfjes zwarte olijven en wat stukken feta doorheen. Het ziet er vanaf nu officieel niet meer uit maar je bent dan ook nog niet klaar: serveer de prak met wat gebrokkelde feta, de pijnboompitjes, een olijfje in het midden én knijp er citroensap over uit. Dat laatste is heel belangrijk heb ik gemerkt. De stamppot is namelijk wel een beetje saai maar die citroen red het gerecht, zonder zou het te muf zijn.

 

Mijn oordeel: 6.5/10 – Je proeft goed dat de aubergine gegrild is en dat is superlekker, zeker in combinatie met feta en pijnboompitjes, maar die aardappel erbij is raar. Wellicht is Grieks + Hollands niet de beste combi (zo bleek ook in mijn dateleven ha   ha   ha   ha) maar het idee is leuk en de maaltijd was echt wel prima met citroen.
Ik at dit op 2/2/18