Stamppot met bosui, gegrilde witlof en honing-mosterdsaus

9 sep 2019 | Hollands, Stamppot, Vegetarisch

In bijna twee jaar Keukenmeid heb ik pas één keer eerder een recept met witlof geplaatst. Ik zie mijn foodblogger-bestaan als een ideale manier om jeugdtrauma’s aan de eettafel te boven te komen en so far lukt dat best prima. Zo vreselijk blijkt witlof helemaal niet te zijn! Ik maakte een stamppot met bosui met daarnaast gegrilde witlof, vega worstjes en een lekkere honing-mosterdsaus om de boel te camoufle- eh, af te maken.

stamppot met bosui

Stamppot met bosui, gegrilde witlof en honing-mosterdsaus

Ik maakte een stamppot met bosui met gegrilde witlof, vega worstjes en een lekkere honing-mosterdsaus. Lekker anders.
Totale tijd 30 minuten
Keuken Hollands
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 2 stronken witlof – Stronken? kluitjes? bosjes? hoe noem je dit?
 • 400-500 gram aardappelen – Voorgekookt.
 • 5 stengels bosui
 • 1 el crème fraîche
 • knoflookpoeder
 • peper
 • zout
 • een paar vegetarische worstjes

Honing-mosterdsaus

 • 3 tl mosterd
 • 2 tl honing
 • 2 tl mayonaise
 • 1 tl azijn

Instructies
 

 • Zet een grote pan water op het vuur en kook de aardappelen daar nog ongeveer 10-15 minuten in. Ik ga altijd voor voorgeschilde en voorgekookte aardappelen omdat ik dat gewoon lekker makkelijk vind.
 • In de tussentijd maak je de gegrilde witlof klaar. Haal de lelijke buitenste vellen van de witlof en was de overgebleven stronkjes goed. Snijd ze dan in de lengte twee keer door midden, zodat je vier lange kwarten hebt. Laat het kontje van de stronk zitten, die zorgt dat alles bij elkaar blijft. Verwarm een scheut olie in een (grill)pan en grill de witlof daar aan alle kanten in bruin. Breng op smaak met peper en veel zout.
 • Was ook de bosui en snijd die in hele kleine ringetjes. De vegetarische worstjes bak je bruin.
 • Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze samen met een grote schep crème fraîche, peper, zout en knoflookpoeder tot een gladde puree. Roer tot slot de bosui erdoorheen.
 • De honing-mosterdsaus maak je door de mosterd, mayonaise, honing en azijn te mengen. Voeg nog wat peper toe voor de looks.
 • Serveer de stamppot met daarnaast de gegrilde witlof en de worstjes, en top af met lekker veel honing-mosterdsaus.
Trefwoord aardappel, honing, lente-ui, mosterd, vegetarische worstjes, witlof

Mijn oordeel: 7,5/10 – De stamppot was bij mij net niet smeuïg genoeg (meer crème fraîche toevoegen helpt sowieso) maar verder vond ik het echt heel lekker! De witlof smaakte op deze manier ook heel goed. Zo simpel maar echt lekker!
Ik at dit op 6/9/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

 1. Hester

  Lekker (en origineel) gerechtje dit! Vind het zo leuk om te zien/lezen dat je je blijft ontwikkelen op culinair gebied!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten