IMG_5423

In bijna twee jaar Keukenmeid heb ik pas één keer eerder een recept met witlof geplaatst. Ik zie mijn foodblogger-bestaan als een ideale manier om jeugdtrauma’s aan de eettafel te boven te komen en so far lukt dat best prima. Zo vreselijk blijkt witlof helemaal niet te zijn! Ik maakte een stamppot met bosui met daarnaast gegrilde witlof, vega worstjes en een lekkere honing-mosterdsaus om de boel te camoufle- eh, af te maken.

Dit heb je nodig (2p):

2 stronken witlof (stronken? kluitjes? bosjes? hoe noem je dit?)
400-500 gram aardappelen (voorgekookt)
5 stengels bosui
1 el crème fraîche
vegetarische worstjes
3 tl mosterd
2 tl honing
2 tl mayonaise
1 tl azijn
knoflookpoeder
peper + zout

Dit moet je doen:

Zet een grote pan water op het vuur en kook de aardappelen daar nog ongeveer 10-15 minuten in. Ik ga altijd voor voorgeschilde en voorgekookte aardappelen omdat ik dat gewoon lekker makkelijk vind. In de tussentijd maak je de gegrilde witlof klaar. Haal de lelijke buitenste vellen van de witlof en was de overgebleven stronkjes goed. Snijd ze dan in de lengte twee keer door midden, zodat je vier lange kwarten hebt. Laat het kontje van de stronk zitten, die zorgt dat alles bij elkaar blijft. Verwarm een scheut olie in een (grill)pan en grill de witlof daar aan alle kanten in bruin. Breng op smaak met peper en veel zout.

Was ook de bosui en snijd die in hele kleine ringetjes. De vegetarische worstjes bak je bruin. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze samen met een grote schep crème fraîche, peper, zout en knoflookpoeder tot een gladde puree. Roer tot slot de bosui erdoorheen.

De honing-mosterdsaus maak je door de mosterd, mayonaise, honing en azijn te mengen. Voeg nog wat peper toe voor de looks.

Serveer de stamppot met daarnaast de gegrilde witlof en de worstjes, en top af met lekker veel honing-mosterdsaus.

Mijn oordeel: 7,5/10 – De stamppot was bij mij net niet smeuïg genoeg (meer crème fraîche toevoegen helpt sowieso) maar verder vond ik het echt heel lekker! De witlof smaakte op deze manier ook heel goed. Zo simpel maar echt lekker!
Ik at dit op 6/9/2019