Sticky geroosterde bloemkool met soja-mandarijnsaus

19 jan 2021 | Aziatisch, Rijst, Vegan, Vegetarisch

Wat sausjes betreft zit ik al enige tijd een beetje vastgeroest (of: dichtgeslibd). Als leuke touch up van een gerecht kom ik niet veel verder dan ‘wasabimayo’ of ‘ketjapprutje’. Maar nu heb ik me toch wat lekkers geknutseld: soja-mandarijnsaus. Ik doopte er bloemkool in, roosterde dat lekker knapperig en goot er toen nog een beetje extra overheen zodat het lekker sticky werd. Ik vertel je hoe je deze maaltijd maakt!

mandarijnsaus

Sticky geroosterde bloemkool met soja-mandarijnsaus

Ik heb me toch wat lekkers geknutseld: friszure en zoute soja-mandarijnsaus. HEEL goed over geroosterde bloemkool, lekker sticky!
Totale tijd 40 minuten
Keuken Aziatisch
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 kleine bloemkool
 • 3 mandarijnen
 • 2 el rijstazijn
 • 5 el sojasaus
 • 2 el bruine (basterd)suiker
 • 1 tl maïzena
 • olie

Overig

 • 1 kopje witte rijst
 • verse koriander

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en snijd de bloemkool in roosjes en stukjes. Spoel ze af (of doe dat niet #livingontheedge) en laat ze dan drogen op een schone theedoek.
 • Pak er een schaaltje bij en maak daar de soja-mandarijnsaus in. Dat doe je om te beginnen door de mandarijnen helemaal uit te persen. We hebben voor dit recept echt alleen het sap nodig. Voeg ook de sojasaus, rijstazijn en suiker toe. In een ander schaaltje roer je de maïzena met twee kleine theelepels water tot een papje. Voeg het papje toe aan de soja-mandarijnsaus.
 • Haal de bloemkoolstukjes nu door het sausje, laat ze een beetje uitdruppelen en leg ze dan naast elkaar op de bakplaat. Besprenkel met olie. Schuif dit voor ongeveer 20-30 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn en lekker sticky.
  Warning: goudbruin is lichter dan de roosjes op mijn foto. Oeps.
 • Kook de overgebleven saus ondertussen in tot een iets dikkere substantie. Is het te weinig? Voeg dan gerust nog een beetje extra azijn, sojasaus of mandarijnsap toe. Laat het héél zachtjes pruttelen want het gaat best snel.
 • Kook de rijst gaar in een dubbele hoeveelheid water.
 • Serveer de geroosterde bloemkool bij een schep rijst en giet het sausje eroverheen. Top af met verse koriander.
Trefwoord bloemkool, mandarijn, rijst, sojasaus

Mijn oordeel: 7,5 – De saus is vét lekker. Zeker een aanrader, zo friszuur, zoet en zout tegelijk. Het persen van de mandarijnen is ff een klus (althans, zonder citruspers) maar dan heb je ook wat. De rijst erbij vond ik een beetje tegenvallen. Misschien is het lekkerder met noedels! Probeer het, zou ik zeggen!
Ik at dit op 5/1/2021

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten