Stoof met linzen, abrikoos en halloumi

Soms maak ik van die gerechten die op papier, op mijn boodschappenlijstje, bij lange na niet spectaculair lijken. Naarmate ik dan in de keuken aan het knoeien ben, krijgt het vorm en als ik dan één hap proef, kan het zomaar zijn dat ik helemaal uit elkaar knal van enthousiasme. Dit was zo’n gerecht. Zeg ‘stoof met linzen’ en je denkt ‘ja oké?’, voeg dan zoete abrikoos en zoute halloumi (♥!) toe en het wordt een heel ander verhaal. Dit ga je echt lekker vinden, maak het!

linzenstoof

Stoof met linzen, abrikoos en halloumi

Dit was zo’n gerecht. Stoof met linzen, zoete abrikoos en zoute halloumi (♥!) en het wordt een heel ander verhaal. Dit ga je echt lekker vinden, maak het! Let op: voor 3 personen dus. Maak je dit voor minder personen? Gebruik een klein blikje linzen, eventueel wat minder passata en/of laat de spinazie helemaal weg. Of niet. Ik zou persoonlijk een dubbele portie maken en er de hele week van eten.
Totale tijd 25 minuten
Keuken midden-oosters
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

 • 1 grote witte ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 el komijnzaad
 • 1 tl kaneel
 • 1 courgette
 • 400 gram linzen
 • 500 ml passata
 • 100 ml water
 • 200 gram spinazie
 • 1 handje gedroogde gewelde abrikozen

Overig

 • 250 gram halloumi
 • 3 el crème fraîche
 • verse peterselie
 • peper

Instructies
 

 • Pak er een ruime pan bij en verwarm er wat olie in. Snipper het uitje, pers het teentje knoflook en fruit alles aan in de olie. Als het een beetje zacht wordt, voeg je de kruiden toe. Gemalen komijnzaad en kaneel dus. Bak ook dit nog een minuutje mee.
 • Was ondertussen de courgette en snijd daar kleine blokjes van. Yes, ook dit mag je nog een paar minuten meebakken in de pan.
 • Giet de passata, het scheutje water en de linzen erbij en laat dit ongeveer 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Snijd de spinazie iets fijner (dat eet lekkerder) en de gedroogde abrikozen in stukjes. Laat dit de laatste 5 minuten meekoken.
 • Snijd de halloumi in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en bak ze op laag vuur in een koekenpan met wat olie mooi bruin. Dit is echt de. hemel. Probeer niet alles voor het opdienen op te eten.
 • Proef of de stoof genoeg smaak heeft en voeg dan eventueel nog wat peper toe, geen zout!
 • Dien de stoof met linzen op in schaaltjes met bovenop stukjes halloumi, een lepel crème fraîche en verse peterselie. Geniet ervan, dit is echt zoooo lekker!
Trefwoord abrikoos, courgette, halloumi, linzen, spinazie, tomaat

Mijn oordeel: 8,7/10 – Je hebt ‘m al wel door: dit is echt een fantastisch lekkere maaltijd. De smaken zijn zo intens en passen zo goed bij elkaar. Zoet, zout, zacht en fris. Alles. Ik maak vaker van die lekkere stoofpotjes: probeer deze stoof met pompoen en dadel ook eens!
Oordeel eetgenoot (Wout, broertje): 9/10 – “Omdat je het vlees niet mist en het hartstikke lekker is. En ik wil het recept. Misschien een 8,5 want je zat er niet heel erg vol van.”
Ik at dit op 20/10/19

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

5 Reacties

 1. Myra

  Ajaj dit was heerlijk! Terwijl ik normaal helemaal niet zo van linzen hou (droge boel…).

  Antwoord
 2. Danielle

  Wat een pareltje!

  Antwoord
 3. Falende flamingos

  7 Hongerige studenten vonden het verrukkelijk, Wat een heerlijk en verrassend recept!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten