IMG_9932-001

Stond ik in de keuken, helemaal klaar voor een potje keihard koken, was mijn hoofdingrediënt totaal bedorven. Ik bespaar je de details maar wortelen kunnen ook een soort melk geven. Ik had ook geen zin om nieuwe te halen dus ik besloot het recept dat ik in mijn hoofd had dan maar wat aan te passen. Het werd een stoofpannetje (kan ik dit op een manier iets minder winters laten klinken?) met tomaat, linzen, ras el hanout en peterselie met daarop stukjes gegrilde feta. Die warme, half gesmolten kaas past perfect bij de rest van het gerecht!

Dit heb je nodig (2p):
blik linzen
blik tomatenblokjes
1 wit uitje
2 teentjes knoflook
1 theelepel ras el hanout
halve theelepel chilipoeder
halve theelepel kaneel
citroensap
feta
verse peterselie
pitabroodjes
peper
zout
olijfolie

Dit moet je doen:
Snijd de witte ui in kleine blokjes en pers de teentjes knoflook uit. Fruit dit aan in een wokpan met een beetje olijfolie. Gooi hier de linzen, tomatenblokjes en een paar kneepjes citroensap bij en daarna naar smaak alle kruiden. Ik heb de ras el hanout dus helemaal ontdekt, wat is dat lékker. De chilipoeder geeft het dan net een beetje meer pit en de kaneel maakt het iets zoeter. Dat zit ook al in verwerkt in de ras el hanout zelf, maar bij de versie die ik heb kan prima wat meer. Verwarm de oven (op de grillstand!) voor op 200 graden en leg op een  bakpapiertje een paar stukken feta. Laat dit in 15 tot 20 minuten lekker bruin bakken terwijl je stoofpotje op laag vuur pruttelt. Af en toe even roeren en eventueel tegelijk rijst koken in een ander pannetje. Ik maakte één portie rijst om met een deel van de stoof mee te nemen naar mijn werk, maar voor die avond zelf bakte ik twee pitabroodjes bruin in de oven. Beiden heel lekker! Serveer de linzenstoof in een schaaltje met daarop de stukken gegrilde feta en daarnaast de pitabroodjes of rijst. Ik deed er in eerste instantie verse peterselie overheen omdat ‘t er dan wat lekkerder uitziet voor de pica (manipuleren doe ik, jongens) maar dat bleek dus ook nog eens heel lekker te zijn. Ik vond het echt een frisse toevoeging!

Mijn oordeel: 7,3/10 – Het is echt een heel simpel en smaakvol gerecht. Heel goedkoop én redelijk gezond ook, wat wil je nog meer. Hoewel het dus heel winters klinkt, kan dit ook makkelijk op een zomerse dag, zeker met de pitabroodjes om mee te dippen en scheppen.
Ik at dit op 21-5-18