IMG_2892

Woeeehoeee! Ik heb mijn laatste cijfers van blok 2 deze week ontvangen en ik heb beide vakken gehaald! Dat betekent dat ik het hele eerste semester nu in tha pocket heb én dat het weer tijd is voor een samenvatting! Zoals jullie weten doe ik de studie Communicatie- en Informatiewetenschappen in Utrecht en ik weet dat veel blogmeisjes deze universitaire studie wel wat lijkt. Daarom vertel ik jullie iets meer over de studie en mijn ervaringen! Misschien dat sommigen van jullie er nog iets aan hebben bij het kiezen van een studie

Dit blok volgde ik weer twee verplichte eerstejaarsvakken: Methoden van Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (MCWO) en Communicatie in Context (CIC).

Methoden van Cultuurwetenschappelijk Onderzoek: Bij dit vak heb ik geleerd om te analyseren. We hadden een superdik boek waarvan we iedere week 2 à 3 hoofdstukken moesten lezen over een bepaalde vorm van analyses. Iedere week deden we een mini-analyse in de vorm van bijvoorbeeld publieksonderzoek of een representatie-analyse. Zo heb ik bijvoorbeeld geanalyseerd hoe flashbacks worden aangeduid in de sitcom Scrubs en heb ik bekeken hoe Beyoncé haar geld verdient. Het leuke van dit vak was dat je je opdracht heel goed naar je interesses kon inrichten, heel leuk! Het mindere van dit vak was dat er soms niet duidelijk werd uitgelegd wat de bedoeling van de opdrachten nou was en ook de feedback op de opdrachten vond ik niet altijd even nuttig. Ik zat soms echt uren, dagen maar wat aan te kloten en te hopen dat er nog iets van klopte. Nouja, dat is misschien ook wel een beetje universiteit.

In de laatste week van dit blok moesten we in één keer de volle 100% van ons cijfer inleveren: 40% in de vorm van het dossier van de kleine analyses en 60% in de vorm van een eindopdracht. De eindopdracht bestond uit een uitbreiding van een van de kleine opdrachten en dat was best pittig. Voor het dossier haalde ik een 7,5 en voor de eindopdracht een 6,5. Dit vak sloot ik af met een 6,9 en daar ben ik echt zoooo blij mee! Bij de cijfers van anderen vergeleken heb ik ook echt hoog en dat is natuurlijk gewoon puur genieten.

Communicatie in Context: Bij dit vak hebben we aan de hand van héél veel wetenschappelijke artikelen bekeken hoe communicatie voorkomt op verschillende gebieden. Zo hebben we veel gelezen over de neurologische kant van communicatie (dus wat het met de hersenen doet) en veel over scholen die steeds meer gebruik maken van computers. Vooral over dit laatste hebben we veel gepraat! Daarbij hadden we het boek Het Ondiepe waarin veel wordt ingegaan op hoe technologieën in de loop van de jaren zijn veranderd en vooral hoe het de mens heeft veranderd. Superinteressant! Ook als je het niet voor school hoeft te lezen is het zeker de moeite waard! Ook hebben we veel gelezen over de invloed van media (Facebook in het bijzonder) op de mens en zijn gedrag.

Voor dit vak moesten we 3 papers inleveren, waarvan de derde het meest meewoog voor je eindcijfer. Voor het eerste paper haalde ik een 6, voor de tweede een 7,5 en voor de derde een 6. Het laatste paper was een groot essay dat je schreef in tweetallen en we hadden er echt onwijs hard aan gewerkt, dus dat zesje viel nogal tegen. Voor een presentatie haalde ik een 7,5 en voor het tentamen een 5,9. Ik sloot dit vak af met een 6,3. Ik ben niet heel tevreden, maar zo erg is het gelukkig ook weer niet.