blok4

JAAAA ik heb mijn propedeuse in tha pocket! Ik heb netjes binnen één jaar alle 60 punten gehaald! Sterker nog: ik heb in dit hele jaar precies 0 onvoldoendes gehaald en heb 0 herkansingen hoeven maken. En ik ben daarom best wel heel erg trots op mezelf! De zomervakantie (die voor mij ruim twee maanden duurt!) voelt nu lekker dik verdiend Eigenlijk wil ik tot september het woord ‘communicatie’ (of ‘media’. of ‘McLuhan’.) niet meer horen, maar ik wil de laatste update toch ook niet overslaan. Bij dezen: dit waren de laatste twee vakken van het eerste jaar Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de UU!

Communicatie, Organisatie en Interactie: Over dit vak was ik vooraf heel enthousiast! De twee boeken die we voor COI moesten aanschaffen leken heel duidelijk over de talige kant van communiceren te gaan, en dat trekt mij het meest. Tijdens het eerste college werd meteen verteld dat dit een zware cursus was, en shit, ja dat was ‘t. Het hele blok zijn we in tweetallen bezig geweest met een grote opdracht, bestaande uit twee delen. Voor de opdracht moesten we een tekst van Thuisarts.nl kiezen en deze d.m.v. allerlei methoden, analyses en onderzoeken aanpassen zodat de juiste doelen worden bereikt. Dit was zó lastig; het was gewoon niet leuk meer. Het was echt belachelijk veel werk voor één blok. Bah. Terwijl het onderwerp me écht wel heel erg interesseerde. We lazen bijvoorbeeld artikelen over hoe overtuigingskracht werkt in teksten en welke soorten problemen lezers onderscheiden tijdens het lezen.

Voor het tentamen haalde ik een 5,5 (daar had ik dus niet zoveel moeite voor gedaan…), voor het eerste deel van de opdracht een 7,5 en voor het tweede deel een 5,6. Dat laatste cijfer viel nogal tegen, aangezien we er héél lang mee bezig zijn geweest. Achteraf moesten we onszelf wel toegeven dat we het een beeeetje hebben afgeraffeld toen de zon eenmaal ging schijnen. Dit vak sloot ik af met een 6,1.

Nieuwe Media en Digitale Communicatie: Nou, dit was niet bepaald mijn ding. Daar kwam ik al vrij snel achter Voor dit vak hadden we een heel dik, onbegrijpelijk Amerikaans boek over de opkomst van media en communicatiemiddelen. Met daarbij allerlei theorieën en concepten van filosofen. McLuhan is binnen mijn studie een soort God en zo ongeveer dit hele vak leek om zijn denkwijzen te draaien. Bij dit vak moesten we vaak de huidige communicatietechnologieën bekijken vanuit oudere vormen. We moesten daarnaast een essay schrijven over een digitaal communicatiemiddel en dit uitleggen aan de hand van concepten uit het boek. Klinkt heel vaag, en dat was ‘t ook.

Voor het essay haalde ik een 6’je en voor het gevreesde tentamen een 7! Ik sloot dit vak af met een prima 6,7.

En nu: VAKANTIE!