Sushi bowl met zalm, mango en wasabimayonaise

IMG_0452

YES! Daar is dan eindelijk de sushi bowl die ik al eeuwen in gedachten had! Ik at ooit in een sushirestaurant (ik weet niet meer welke maar het was niet zo’n white people be like-keten) de lekkerste sushi met zalm, mango en wasabimayo en sindsdien maak ik altijd die versie als ik zelf aan de slag ga met mijn bamboematje. Dat is alleen zo’n gedoe en dat is precies níet waar je zin in hebt met deze temperaturen. Daarom gooien we gewoon alles samen in een kom zodat we zonder teveel moeite van diezelfde heerlijkheid kunnen genieten!

Dit heb je nodig (2p):
mango
gerookte zalm
edamame boontjes
1 avocado
komkommer
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel wasabi
1 kopje witte rijst
2 eetlepels rijstazijn
halve theelepel suiker
sesamzaadjes
zout
peper

Dit moet je doen:
Dit is zeker niet dé manier om sushirijst klaar te maken. Échte sushirijst maak je met speciale sushirijst (goh) die je eerst meerdere keren afspoelt en ook goed terug laat koelen. Mijn rijst is ongeveer honderd keer zo eenvoudig én ook hartstikke lekker. Voor twee personen heb je ongeveer één koffiekopje witte rijst nodig en dit breng je samen met twee van diezelfde kopjes water aan de kookt. Als de rijst zacht is en al het water opgenomen, haal je de pan van het vuur en dat laat je afkoelen. Na een tijdje kun je het zelfs even in de koelkast zetten, warme rijst bij de rest van de bowl is echt niet lekker. Roer 2 tot 3 eetlepels rijstazijn, een klein beetje suiker en wat zout door de rijst om het toch die lekkere sushismaak te geven. Mocht je geen rijstazijn hebben en het ook niet willen kopen, gebruik dan een beetje gewoon natuurazijn en proef zelf hoeveel je daarvan lekker vindt.

Dan de rest van de ingrediënten: de komkommer was je en snijd je in kleine blokjes, de mango schil je en snijd je ook in kleine blokjes en ook de gerookte zalm snijd je klein. De avocado halveer je en snijd je in dunne plakken in de schil. Mijn tip om een avocadohand te voorkomen (niet googelen!!) is het gebruiken van de bolle kant van het (aardappelschil)mesje, dus de achterkant. Werkt ook prima!

De edamame boontjes spoel je goed af en breng je op smaak met een klein beetje (zee)zout en peper. De wasabimayonaise kun je kant en klaar kopen maar net zo makkelijk maak je ‘m zelf met twee scheppen mayonaise en een half tot een heel theelepeltje wasabipasta. Dan wordt ‘ie niet zo mooi groen als de kant en klare versies, maar het is minstens zo pittig!

Leg alles naast elkaar in een grote schaal of kom en schep in het midden een toef wasabimayo. Top af met wat sesamzaadjes om het helemaal af te maken en that’s it!

 

Mijn oordeel: 8,5/10
Oordeel eetgenoot (Ilona): 8/10 – “Superlekker als frisse lunch of avondmaal want het was echt heel vullend. Alle smaken pasten ook echt goed bij elkaar! Hou zelf niet zo van boontjes maar die zullen er ook wel goed bij passen. Oja en vond het ook met sojasaus + die wasabimayo heel lekker.”
Oordeel eetgenoot (Kelly): 7,5/10 – “Lekker, ja. Lekker als lunch, wel veel.”
Ik at dit op 4/7/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten