Sushiritto (sushirol) met zalm, mango en wasabimayo

IMG_3238

Hallo hallo! Dit is een SUSHIRITTO! Een kruising tussen sushi en een burrito! Of eigenlijk is het gewoon een dikke sushirol die je eens níet in stukjes snijdt. Rollen, zilverfolietje eromheen en lekker uit de hand eten! Ik vulde deze sushiritto’s met mijn lievelingsvulling van onder andere avocado, zalm, mango en zelfgemaakte wasabimayonaise. De sushirijst maakte ik met simpele witte rijst zodat ‘t allemaal niet teveel moeite kost :thumbs:

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje witte rijst
3 eetlepels rijstazijn*
theelepel suiker
beetje zout

4 norivellen**
1 mango
1 avocado
halve komkommer
gerookte zalm
1 klein blikje edamameboontjes

2 eetlepels mayonaise
beetje wasabi

* heb je dat niet en wil je het niet kopen? Gebruik dan gewoon azijn.
** en met de rest maak je binnenkort deze risotto sushistyle!

Dit moet je doen:

Maar eh, je bent gewaarschuwd: wil je nu écht niet teveel moeite doen, ga dan voor deze sushi bowl. Desnoods doe je de nori er in stukjes bij. Goed, daar kwam je niet voor. Je kwam voor de sushiritto. Let’s roll!

Voor echte sushirijst heb je speciale rijst nodig maar ik gebruik in mijn recepten altijd simpele witte rijst. Dat is beter verkrijgbaar, een stuk goedkoper én je hebt het altijd wel in huis. Het nadeel is wel dat het niet zo lekker kleverig wordt als echte sushirijst. Voor mooie sushi is dat eigenlijk wel essentieel. Sushiritto is een ander verhaal natuurlijk, dat begrijp je 😉

Als je de nori gaat vullen, moet de rijst afgekoeld zijn en daarom kun je dit het beste al een tijdje van tevoren maken. Kook één kop rijst met twee kopjes water en laat het dan even afkoelen. Roer er daarna rijstazijn, suiker en zout doorheen en zet het dan in de koelkast totdat je de sushi gaat maken.

Snijd de mango, komkommer, avocado en zalm in dunne reepjes. De edamameboontjes giet en spoel je af. De wasabimayonaise maak je door een toefje wasabipasta te mengen met een paar druppels water en vervolgens met de mayonaise. Je kunt wasabimayonaise ook kant en klaar kopen bij veel supermarkten, volgens mij is dat ook niet zo duur.

Dan het lastigere deel. Leg een norivel op een dienblad of op zo’n speciaal sushimatje. Beleg het vel met een laagje rijst en druk dat een beetje aan.. Niet te dik, dan kun je het straks niet meer rollen. Aan twee zijdes laat je ongeveer een centimeter leeg en aan de boven- en onderzijde prop je de randen ook niet te vol. Op bovenstaande foto kun je wel een beetje zien wat ik bedoel. Maak in het midden van het vel een strook met de ingrediënten, maar écht niet teveel van alles. Vouw daarna één zijde (een zijde waarvan je een centimeter leeg hebt gehouden) over de ingrediënten, druk het op de ingrediënten een beetje aan en rol het daarna verder over het overige deel van het vel, naar de andere ‘lege’ zijde. Maak het lege randje een beetje vochtig met wat water en plak het dicht.

Ik had de rollen best wel vol gemaakt omdat ik van alle ingrediënten iets wilde proeven, en daardoor bleven ze niet heel goed dicht. Dat kun je makkelijk oplossen met een stuk aluminiumfolie om de rol, net als een burrito. Ik had alleen nog maar bakpapier in huis en ik heb hopeloos geprobeerd om daar met ductape nog iets stevigs van te maken maar dat werd ‘m niet. Conclusie: niet te vol vullen óf aluminiumfolie in de buurt houden.

Van de mango en andere ingrediënten houd je trouwens best wat over. Als je een beetje extra maakt, heb je morgen een lekkere sushi bowl!

Mijn oordeel: 8,3/10 – LEKKER. Altijd toch. Dit is sowieso mijn favo combinatie ingrediënten voor sushi! Ik raad je dus wel aan om ze in te pakken in huishoudfolie of aluminiumfolie want dit werkte niet zo: ik had ze vol gevuld en aan de onderkant glijden er dingen uit. Heb het zelfs met mes en vork gegeten uiteindelijk, hahaha. Ah maar echt, ik heb met de restjes geluncht en ook dat was weer heerlijk.
Ik at dit op 11/2/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten