gebakken_ricotta

Thuisblijven is meer dan oké als je dit soort gerechten op tafel kunt toveren, toch? Je ziet: een bord verse tagliatelle met gebakken ricotta, krokant randje maar zacht aan de binnenkant, gegrilde courgette en een zoete balsamicosaus. Je proeft: de hemel.

Dit heb je nodig (2p):

1 bakje ricotta
(verse) tagliatelle
1 courgette
1 witte ui
8 el balsamico
3-4 el honing
1 el oregano
peper + zout

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bodem van een bakblik in. Haal de deksel van het bakje ricotta en draai ‘m dan, hop, in één keer om in het bakblik. Beetje wroeten en duwen en dan komt de kaas los van het bakje. Zoals een pudding. Giet een klein scheutje olie over de ricotta, bestrooi ‘m met oregano, peper en zout, en zet dit in het midden van de oven. In ongeveer een half uur tot drie kwartier bakt de kaas mooi bruin.

In de tussentijd ga je aan de slag met de rest van deze lekkere pasta. Was de courgette en snijd er hele dunne plakjes van, van maar een paar millimeter dik. Leg ze op een bakplaat met bakpapier, smeer in met olijfolie, peper en zout, en schuif dit ook in de oven. Dat duurt minder lang dan de kaas.

De balsamicosaus maak je ondertussen klaar. Snipper een ui en fruit dat aan in een scheut olie. Giet vervolgens de balsamico erbij, voeg de honing toe en laat dit op middelhoog vuur een minuutje pruttelen. Zet het vuur dan heel laag en laat dit nog zachtjes staan tot de ricotta en courgette klaar zijn. En de pasta! Ga je voor verse pasta, zoals ik, dan is dat zo gedaan. Kook de pasta naar keuze beetgaar, giet af en roer een heel klein scheutje lekkere olijfolie door de pasta. Dan gaat het niet zo kleven.

Serveer de tagliatelle (of andere pasta) met daarbij de geroosterde courgette, een paar stukjes van de gebakken ricotta en een lekkere schep balsamicosaus.

 

Mijn oordeel: 8/10 – Jammm, lekker! De balsamicosaus had ik misschien liever íets dikker gehad, maar met de smaak was zeker niks mis. Proef vooral zelf ook even of je ‘m zoeter (meer honing) of juist zuurder (meer azijn) wil. De gebakken ricotta was ook weer heerlijk!
Ik at dit op 13/7/2020