Thailand: Chiang Mai

3 aug 2016 | Reizen

chiangmai8

Reisdagboek nummer 2! Er zijn weinig reizigers die Chiang Mai overslaan als ze rondtrekken door Thailand. Deze stad ligt hoog in het Noorden en is daar ook de grootste stad. Bij aankomst was het meteen niet helemaal wat ik er van had verwacht, zo na Bangkok, al wist ook niet wát ik er dan precies van had verwacht. Het was in ieder geval druk en de vertrouwde veilige (en vooral spotgoedkope) taxi’s zoals in Bangkok waren verdwenen. Buiten de stad vind je veel meer natuur en het is er niet zo werelds en massaal als in de hoofdstad. Dit was niet perse de leukste plek waar ik ben geweest, maar tijdens je reis kun je je hier prima een paar dagen vermaken. Chiang Mai is vooral dé plek voor olifantenactiviteiten, trektochten, kookcursussen en ladyboyshows (over een paar dagboekjes meer hierover!).

chiangmai1chiangmai2

Maandag 11 juli

Na een treinreis van ruim 14 uur, komen we aan in de ‘hoofdstad van het Noorden’ Chiang Mai. Met een busje worden we afgezet bij ons hostel. Vanbuiten ziet dat er al meteen heel goed uit: een groot complex met een zwembad in het midden en een gezellig terras. De meeste reizigers zijn Iers en Brits en reizen in groepjes, in tegenstelling tot de Nederlanders die bijna allemaal alleen zijn. Ik ben niet echt meer alleen, en na een uurtje zijn ‘we’ zelfs al met z’n vijven. Bij een Thais eettentje werk ik een portie sweet sour chicken weg waar je tien monniken mee had kunnen voeren en daarna gaan we de stad in om een tempel te bekijken en wat rond te lopen. Ik ben geloof ik de enige die dat nog leuk vind, de rest is wel een beetje klaar met die buddha’s. We kregen er allemaal een paars gewaad om onze benen mee te bedekken maar we bedachten dat we hier ook wel een leuke shoot mee konden doen. ’s Avonds eten we bij een chaotisch tentje bij de night market. De een krijgt pas een half uur na het bord rijst het gerecht en de rest het eten van een hele andere groep. Zo gaat dat in Thailand bij veel tentjes, trouwens. We halen een pancake on the go en gaan daarna richting het uitgaansgebied. Bij Zoë in the Yellow verzamelen alle toeristen zich en kun je tot 12u superlekker dansen en buckets met cocktails drinken. Daarna gaat het gewoon dicht en verplaatst iedereen zich voor een uurtje naar Spicy. Rare openingstijden. Op de terugweg waren we compleet verdwaald, maar het was verder wel echt een hele gezellige avond.

chiangmai3chiangmai4

Dinsdag 12 juli

Dinsdagochtend ging ik met Nienke en Inge naar een groot tempelcomplex net buiten de stad, Wat Phrathat en Doi Suthep. Zij gingen met scooters maar dat durfde ik nog even niet aan. Ik ging met de taxi en heb drie kwartier met een lief Thais mannetje zitten praten. Eerst zat hij een beetje te zeuren dat ik zoveel geld had afgedingt maar toen ik hem vertelde dat ik thuis ook gewoon twee baantjes heb en zelf huur en eten betaal, was ie helemaal onder de indruk. Ja, ik heb ook gewoon gespaard voor deze reis meneer. Ik meette de rest en samen beklommen we de berg naar de tempels. De tempels zelf waren mooi, maar niet veel meer dan andere. Het uitzicht over Chiang Mai was wel heel gaaf. Eenmaal terug in het hostel friste ik me op en daarna werden Nienke, Inge, Tess, Sara en ik opgehaald door een echte shemale. Het stikt van de vrouwen met piemels in Thailand en deze ging ons vandaag Thais leren koken. Na een tussenstop op een markt kwamen we aan bij een afgelegen stuk land waar verschillende kookcursussen werden gegeven. Van een menukaart mochten we binnen verschillende categorieën een gerecht uitkiezen om klaar te maken. Als voorafje maakten we allemaal een loempia, daarna ging ik voor een kokossoep, pad thai en een milde curry. Dat laatste kreeg niemand meer op dus kregen we mee naar huis, heel leuk! Deze kookcursus van MamaNoi was de goedkoopste die wij konden vinden en was hartstikke leuk, de ladyboys waren heel gezellig en de voorzieningen waren er ook prima. De rest van de avond boekten we weer nieuwe hostels en ging ik niet te laat naar bed.

chiangmai5chiangmai6

Woensdag 13 juli

Vandaag moest ik om 8u klaarstaan voor het meest toeristische ooit: olifanten! Samen met Tess en Sara had ik een combitour geboekt waarbij we eerst gingen ziplinen door een mooi (veel te warm) gebied,  daarna olifanten mochten voeren en wassen, een lunch kregen en tenslotte nog een stuk gingen raften. De rit naar het junglegebied duurde een kleine anderhalfuur en de helft van die tijd reden we over hobbelige bergpaadjes. Heel comfortabel was ‘t dus niet. Vooral het deel met de olifanten vond ik heel leuk, die beesten zijn zó groot! Ik weet dat er heel veel gezeik is rondom olifantenactiviteiten in Thailand en de rest van Azië, dus we hadden er bewust niet voor gekozen om op ze te rijden. Dat schijnt niet goed te zijn. Achteraf weet ik niet of de olifanten die wij dan zo netjes hebben gewassen en banaantjes hebben gevoerd, de rest van de week wél toeristen op hun rug dragen, maar je kunt ook niet alles goed doen. In ieder geval hebben wij het meest diervriendelijke gekozen. Het ziplinen was… primitief. Tess haalde het volgende platform niet en gleed daardoor terug naar het midden van een enormmm lange lijn. Een Thais mannetje kwam haar als een aapje aan de kabel ophalen en meetrekken. Only in Asia. Het raften was leuker dan ik dacht, maar mocht af en toe wel wat spannender. ’s Avonds aten we met de ondertussen vaste gang bij een heerlijk sushirestaurant in de stad. Héél lekker, bij Musashi, aanrader voor als de pad thai een beetje je neus uit komt maar je pizza iets te ver vindt gaan. Daarna dansten we weer bij Zoë in the Yellow. Ook al is dat maar zo kort open; het is wel echt een leuke tent. Bij Spicy was ik het zat (grimmige afwerkplek voor als je nog niemand hebt gefixt, beste beschrijving) en ging ik samen met Inge naar het hostel. Trusten!

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

  1. Saskia

    Wat een fijn verslag en wauw, die foto’s<3 genieten!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten