Thaise kip cashew met sojasaus, sperziebonen en rijst

IMG_1804

Ohhhh men, Thaise kip cashew… wat is dat toch heerlijk. Ik vraag me wel altijd af waarom die van mij zo donker is terwijl ‘t bij anderen subtiel bruin is #tmi #toomuchinformation Misschien omdat die van mij zo fantastisch goed smaakt: de saus van o.a. sojasaus en suiker maakt de kip en cashewnootjes perfect zout en sticky en dat gaat heel goed samen met de simpele rijst en boontjes. Aanrader!

Dit heb je nodig (2p):
kipdijfilet (200-300 gram?)
sperziebonen
handje cashewnoten
1 kopje rijst
1 kleine witte ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel vissaus
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel suiker
chilipoeder
olie (sesam bij voorkeur)

Dit moet je doen:
Verwarm een koekenpan met daarin niks behalve de cashewnootjes. Die rooster je mooi bruin aan en daarna houd je ze even apart. Verwarm nu een scheutje olie in de pan, sesamolie bij voorkeur maar wokolie of zonnebloemolie kan ook (ik weet het: ik val in herhaling maar sesamolie is nou eenmaal gewoon vet lekker). Snipper een klein wit uitje en pers een teentje knoflook uit, fruit het aan in de olie. Snijd grove stukjes van de kipdijfilet en bak die op middelhoog vuur mee.

Als de kipfilet er na ongeveer vijf minuten rondom een beetje prima (niet meer roze en glibberig) uitziet, giet je er vissaus, sojasaus en wat suiker bij. Ik vind vissaus persoonlijk nog viezer vissig dan vis ruiken máár het is wel echt ontzettend lekker in zo’n saus als deze. Laat dat je niet afschrikken, haha, en gebruik dus ook vooral niet te veel in een keer. Geef de saus wat meer pit met wat chilipoeder of chiliflakes. Roer de saus nu goed door en laat dit nog een kleine vijf minuten pruttelen, eventueel met een scheutje water zodat de saus wat dunner wordt. Gooi ook de cashewnootjes er weer bij zodat die lekker klef mee kunnen bakken.

In een andere grote pan kook je de sperzieboontjes gaar. Ik ga meestal voor diepvriessperziebonen omdat die goedkoper zijn én niet meer gedopt hoeven te worden etc. Nice! In een klein steelpannetje meng je één kopje rijst met twee kopjes water en dit laat je op niet te hoog vuur (!!) (heel irritant dat ik dit zo belerend schrijf maar volgens mij is dit classic fout nummer 1) gaar koken terwijl je regelmatig roert. Dien de rijst en sperziebonen samen op met daarbij een grote schep van de Thaise kip cashew.

Mijn oordeel: 8/10 – Dit is me een partij zout maar zoooo lekker. Dat komt door de sojasaus natuurlijk, ik heb verder geen zout toegevoegd. Dit is echt een hele smakelijke, makkelijke maaltijd.
Oordeel eetgenoot (Keylee): 7,5/10 – “Heerlijk. Ik moet dat volgende keer ff meteen appen want ik weet de details nu niet meer. Maar vond het heel chill. Goeie saus ook al was het vissaus en wel een beetje zout, maar net goed.”
Ik at dit op 3/10/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Robert

  Gisteren geprobeerd en idd lekker.
  voor een extra thai touch kun je ook nog ff een scrambled ei met zwarte peper door de rijst heen doen en de combinatie op het bord besprenkelen met lemon sap.

  jammie

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Oeh dat klinkt heel goed, thanks voor de tip! Fijn dat het smaakte! 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten