Thaise pad thai met garnalen, ei en cashewnoten

17 aug 2018 | Aziatisch, Mijn favorieten, Vis

IMG_1152

Twee jaar geleden reisde ik zonder enige kennis van de Thaise keuken door dat mooie land. Bij mijn eerste stop, Bangkok, was ik al verkocht: Thais eten is vet heerlijk (zolang je er ‘no spicy’ bij zegt!) en al mijn verwachtingen te boven. Bij het beste restaurantje van de stad (foto hieronder) at ik de lekkerste pad thai ooit en die reis bestelde ik het nog veel vaker. Ik heb het tot een paar weken geleden nooit na durven maken omdat het sowieso tegen zou vallen maar holy shit, ik overdrijf niet als ik zeg dat dit wel héél dicht bij de echte pad thai kwam. Dit was ZO lekker, ga het zeker vaker maken!

20160707_200904

Het restaurant heet ThipSamai Pad Thai en als je op Google ‘pad thai bangkok’ zoekt, kom je meteen bij de routebeschrijving. Er staat altijd een megalange rij dus heb geduld of reserveer een tafeltje. Meenemen kan ook.

Dit heb je nodig (2p):
15-20 gekookte garnalen
2 eieren
bosui (3 stengels ongeveer)
200 gram rijstnoodles
1 teentje knoflook
vissaus
wokolie
(rijst)azijn
2 eetlepels tamarindepasta
theelepel (bruine) suiker
taugé
cashewnoten
rode peper
verse koriander
limoen

Dit moet je doen:
Voor de pad thai zet je twee pannen op het vuur: een grote wok en een koekenpan. Ook kook je water om de noedels in te laten wellen. Leg de noedels in een schaal en giet het kokende water erbij. Laat dit staan voor ongeveer 5 minuten, giet het af en zet de noedels dan aan de kant. Giet er een klein scheutje olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) bij zodat het niet gaat kleven.

In de koekenpan rooster je eerst de cashewnoten mooi bruin en ook die houd je even apart in een bakje. Verwarm dan een scheutje olie en maak een omelet van twee geklutste eieren. Leg ook de omelet weer aan de kant. Vul de wok met een scheut wokolie (of arachideolie) en fruit er een geperst teentje knoflook in aan. Giet er vervolgens een scheut vissaus en rijstazijn bij. Als je geen rijstazijn hebt, kun je ook gewoon azijn gebruiken. Ook roer je er een beetje suiker doorheen en de tamarindepasta. Tamarindepasta is súpersterk spul, heel fris en kruidig. Ook echt onmisbaar in een pad thai maar gelukkig is zo’n potje niet duur. Bij de meeste AH’s kun je het wel vinden. Breng dit sausje aan de kook en giet het dan weg in een ander bakje.

In diezelfde pan bak je nu de garnalen aan. Ik gebruikte grote ongepelde garnalen zodat ze dat in Thailand ook vaak doen, maar voor je eigen gemak zou ik ze dus wel eerst pellen. In Thailand zit je dan tijdens het eten de staartjes er nog uit te vissen, niet echt fijn. Gooi na een paar minuten ook de taugé, noedels en een gesneden bosui in de pan. Giet dat lekkere sausje erbij en wok dit nog kort, een minuut of 2. Verdeel de pad thai over de borden met daarop lekker veel verse koriander, partjes limoen (ook heel belangrijk!), de rest van de bosui, de geroosterde cashewnoten en wat fijngesneden rode peper naar smaak. De omelet rol je op en snijd je in reepjes, ook die serveer je bij de pad thai. Waar ik de allerlekkerste pad thai ooit at, maakten ze een soort jasje van een flinterdunne omelet om de pad thai heen. Ik heb ook gezien hoe ze dat deden maar dat ga ik echt niet proberen, haha.

Mijn oordeel: 8,6/10 – Dit was zo. goed. Ik had écht niet verwacht dat dit zo erg naar de real deal zou smaken maar dat deed het dus wel. Dikke aanrader!
Oordeel eetgenoot (Ilona): 9/10 – “Ik ben altijd heel kritisch op je gerechten maar dit vond ik ZO lekker! Het was echt precies alles waar ik van houd en de combinatie was gewoon perfect”
Ik at dit op 30/7/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten