9x tips voor een beginnende tekstschrijver

6 feb 2021 | Schrijven

Ohzomooi - Keukenmeid-14

“Hé, tekstschrijver worden, is dat niet wat voor jou?” – Je fantaseert al over vrijheid, Sex And The City-taferelen met een latte en je laptop onder je arm en je ziet in gedachten je naam al onder een opzwepende column staan. Schrijven is inderdaad je ding. Moet je echt wat mee doen. Maar wáár begin je? Ik geef je de tips die ik een jaar geleden zelf heel graag had gekregen. Lekker duidelijk en zonder die klassieke ‘ga zelf maar op onderzoek uit’. Hoeft niet. Met deze 9 tips ga je als beginnende tekstschrijver vlammend van start.

 

1. Schrijf je bedrijf in

Ik weet het: juist dat voelt als een enorme stap. Doe het toch maar. Bedenk een naam voor je bedrijf, maak een afspraak bij de KvK en claim een website en de bijbehorende socials. Ik vond het zelf heel overdreven groot voelen om met nog geen enkele ervaring een bedrijf te beginnen, maar in werkelijkheid valt dat heel erg mee. Het is zo geregeld! In 2019 werden er bijna 100.000 bedrijven ingeschreven bij de KvK, dus eh, zonder op je tenen te willen trappen: zo bijzonder is het allemaal nou ook weer niet. Met een officieel bedrijf zorg je ervoor dat mensen je werk serieus nemen en voor jezelf is het een stok achter de deur.

 

2. Bedenk wát je gaat schrijven

Wel zo handig. Kun je goed samenvatten en verkoopgericht schrijven? Dan ben je waarschijnlijk goed in flyerteksten en salespagina’s. Heb je verstand van SEO en ken je de online wereld, dan liggen blogs vast in jouw straatje. Kunnen mensen bij jou terecht voor het herschrijven van stoffige beleidsstukken, of is jong en snappy juist echt je ding? Allemaal dingen om over na te denken als beginnende tekstschrijver. Prima als je dat eerst nog lekker breed houdt: juist door het te doen, ontdek je waar je goed in bent en voor wat voor soort opdrachten de inspiratie echt uit je tenen moet komen.

 

3. Word lid van een community

Een dikke tip: op Facebook zijn er een aantal groepen met honderden, soms duizenden leden waarin freelancers worden gezocht. Ik ben er zelf lid van drie: Tekstschrijvers, (bedrijfs)journalisten en copywriters, Ambitieuze Meisjes en Business Babes. De namen doen m’n tenen spontaan krommen, maar je gaat er vinden wat je zoekt dus soit. In de eerste is het ik-ben-de-pro-en-de-rest-kloot-maar-wat-aan-gehalte een tikkie hoog maar er worden wel handige tips gedeeld.

De andere twee groepen (voor vrouwen, dat wel) raad ik je absoluut aan. Iedere dag worden er tientallen oproepen geplaatst. Zoekt iemand een tekstschrijver of blogger en lijkt de opdracht je wat, dan laat je een reactie achter in de comments. Schrik niet: er reageren soms makkelijk vijftig tekstschrijvers op één oproep. Denk dan niet: shit, laat maar joh. Plaats die reactie! Jij bent zomaar net wat ze zoeken. Ook mensen die géén oproep plaatsen maar wél zoeken naar iemand als jij zien dan je berichtje. Ik heb een standaard reactie, niks ingewikkelds, waarin ik onder andere meteen een link plaats naar mijn pagina met mijn aanbod en tarieven. Grove schatting: in een jaar tijd heb ik misschien op vijftig oproepen gereageerd, en ik heb er zeker tien klussen aan overgehouden.

Daarnaast heb je ook nog platforms waar je tegen betaling oproepen kunt plaatsen en jezelf kunt pitchen, maar ik heb echt nog nooit van iemand gehoord dat dit wat oplevert.

 

4. Zoek andere beginnende tekstschrijvers

Als beginnende tekstschrijver heb je (waarschijnlijk) geen collega’s om mee te sparren. Het is dan fijn om met andere beginners te kunnen praten over die vragen, twijfels en frustraties. Grote dingen (Help, mijn opdrachtgever blijft maar feedback sturen, hoe trek ik een grens?) maar ook kleine dingen (Hoe zien jouw offertes eruit?). Plaats bijvoorbeeld een oproep in een van die communities van tip 3, of contact wat tekstschrijvers die je via-via kent. Ga bellen, richt een WhatsAppgroep op, organiseer maandelijkse Zoomsessies. Denk vooral niet dat je tot last bent: iedereen zoekt iemand om dit soort dingen mee te delen.

 

5. Zorg voor een online portfolio

Misschien ben je al jaren blogger, misschien zit al jouw talent nog verborgen in een donker hoekje in je hoofd. Dit is het moment om ’t zichtbaar te maken. Als tekstschrijver werkt dat net een beetje anders dan bij bijvoorbeeld een vormgever. Je kunt natuurlijk alle teksten van jouw hand verzamelen in een mapje en dit doorsturen, maar zo kaal en zonder context overtuigt dat natuurlijk niemand. Daarnaast vinden niet alle opdrachtgevers het even leuk om hun (persoonlijke) verhaal ergens terug te lezen én sommige klanten passen na oplevering toch nog kleine dingen aan (ja, dat is shit), zelfs als je daar afspraken over maakt. Ik ben daarom helemaal voor een eigen, goedgevulde website als portfolio. Vertel er duidelijk wie je bent en schrijf blogs, columns, lijstjes of gedichtjes. Wat jij wil, het is jouw stuk internet. Verzamel daarnaast recensies van eerdere klanten om mensen te overtuigen. Als een potentiële klant vraagt om eerder werk, kun je natuurlijk altijd nog wat linkjes sturen van teksten waar je trots op bent.

 

6. Laat het mensen weten

Je ouders, je studiegenoten, je ex: iedereen moet weten dat jij vanaf nu in te huren bent voor alles met tekst. Ik vond het zelf heel eng om dat te doen. Zeker als je nog niks concreets hebt om over te vertellen, voelt dat veel te kwetsbaar. Alsof je weer eens zo’n impulsief eendagsproject hebt bedacht. Surprise, surprise: ik raad je tóch aan om het nieuws alvast te verspreiden. Misschien is je website al af en kun je die alvast laten zien. Ik heb het zelf eerst aan mijn ouders en goede vrienden verteld, toen spontaan een opdracht binnengehaald via een van die communities en het vervolgens echt out in the open gegooid. LinkedIn, Instagram, alles. Geef daar ook updates, veel van mijn klanten haal ik binnen door gewoon mijn gezicht weer eens te laten zien op de socials.

 

7. Bepaal een tarief (en neem je verlies)

Ik zou vol overtuiging willen zeggen dat ik achter mijn eigen tarieven sta, maar dat is niet zo. Ik vind het vanaf dag één al zo ongelooflijk lastig om de goede balans te vinden tussen ‘lachertje’ en ‘holy shit, die durft’. Ik ben er nog niet, maar het gaat beter. Tijdens mijn zoektocht las ik op tig websites dezelfde zin: ‘Sommige tekstschrijvers vragen 20 euro per uur, anderen tot wel 120. Je mag het tarief helemaal zelf bepalen.’ Oké, leuk, maar geef me íéts! Met een heleboel kanttekeningen zeg ik je daarom: vraag voor je allereerste klussen als KvK-geregistreerd freelance tekstschrijver zo’n 40-50 euro exclusief btw per uur. Met ‘kanttekeningen’ bedoel ik dingen als ervaring. Ben je bijvoorbeeld een beginnende tekstschrijver maar heb je wel al 36 jaar ervaring als redacteur, dan kun je prima wat meer vragen dan wanneer je vers afgestudeerd bent en hooguit wat leuke verhaaltjes voor de schoolkrant hebt getikt. Ik zeg maar wat.

Weet daarnaast ook dat je nog niet snel werkt, dat je tijdens het schrijven nog héél veel gaat googelen en dat je eigenlijk nog een beetje aan het aankloten bent. Reken die uren niet door aan je eerste klant, neem dat verlies. Daarom ben ik ook voor het werken met pakketten: reken voor jezelf de uren die je denkt bezig te zijn en communiceer dat als pakketprijs. Vinden mensen fijn, vooraf al weten hoe hoog de factuur gaat zijn. Best wel logisch ook. Ik vind: de uren die je langer bezig bent, die zijn voor jouw rekening.

Ik weet dat veel freelance tekstschrijvers het niet eens zijn met dit tarief en mijn uitleg daarbij, maar hé: je bent nu op mijn website en dit vind ik 😉

 

8. Plan genoeg tijd in

Want je gaat met die eerste paar klussen gewoon langer bezig zijn dan je denkt. In welk programma werk je eigenlijk? Lever je de definitieve versie aan in een documentje? Of online? Hoe krijg je die *** spellingcheck aan? Op je bek gaan hoort er ook gewoon bij, maar je geeft jezelf al heel veel ruimte door genoeg tijd te nemen. Voor mijn allereerste klus rekende ik zo’n vijf uur, maar ik ben er dik twaalf uur mee bezig geweest. Ik was als de dood dat deze klus zou falen en dat ik daarna niet verder zou durven. Doe je niks aan. Hoort erbij. Je bent nog lerende, op een gegeven moment word je heus zekerder, sneller en beter :thumbs:

 

9. Werk geordend

Dat scheelt een hoop gezeik. Voor mijn offertes en facturen gebruik ik Moneybird. In het begin had ik genoeg aan de gratis versie, maar nu betaal ik ervoor. Als je het mij vraagt is dit iedere cent waard: ik voer netjes mijn facturen en uitgaande bonnetjes in en dat systeem doet al het rekenwerk <3

Kies daarnaast vooral programma’s of manieren die voor jou goed werken. De teksten schrijf ik in Google Docs, met daarin mapjes voor iedere opdrachtgever. Ben ik klaar? Dan geef ik de klant toegang tot het document en, als we dat hebben afgesproken, kunnen zij feedback geven. Het overzicht over alle opdrachten houd ik door alles bij te houden in Asana. Dat is een gratis tool waarin je opdrachten en taken kunt categoriseren. Eerder deed ik dat in Excel, waarin iedere rij een andere opdracht was met in de kolommen details als de factuurdatum, belangrijke deadlines en in procenten hoever ik was met de opdracht. Zeker als beginnend tekstschrijver, met af en toe een opdracht, heb je op die manier prima zicht op je klussen.

 

Succes!

Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken als je bedrijf eenmaal lekker draait. Denk aan een boekhouder, een privacyverklaring of op maat gemaakte algemene voorwaarden. Allemaal heel handig en slim om te hebben, maar ik vind niet dat dat onmisbaar is voor een beginnende tekstschrijver. Net als het vinden van je ideale doelgroep of het specialiseren in één onderdeel. Dat komt wel. Dat ontdek je later allemaal. Ga het eerst maar gewoon DOEN.

Oh, denk je nu: laat maar zitten, ik huur d’r wel eentje… Denk aan mij!

 

Dit vind je ook leuk!

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten