tofu met miso

Ik voelde een sprankeltje kookcreativiteit en voordat ik ook maar aan Thuisbezorgd kon denken, zette ik dat snel om in deze maaltijd. En dat pakte goed uit! Je ziet een gestoomde aubergine met chiliolie met daarbij gebakken tofu met miso. Dat gesuikerde laagje maakt een dodelijk saai blok nat karton dan toch goed te pruimen. Sounds good, right? Ik vertel je hoe je het maakt

Dit heb je nodig (2p):

1 blok tofu
1 el miso
2 el mirin
1 el suiker
sesamzaadjes

1 aubergine
0,5 tl chiliflakes
1 el sesamolie
1 el rijstazijn
2 el sojasaus

1 kopje bulgur
2 stengels bosui

 

Dit moet je doen:

Voor dit recept gebruik je het best een zo droog mogelijk stuk tofu. Dat betekent dat je ‘m op tijd uit het vocht moet halen en uit moet laten lekken. Ik doe dat meestal door ‘m in een droge theedoek of in keukenpapier (who am I kidding: wc-papier) te wikkelen en er iets zwaars (zoals een paar boeken) op te leggen. Laat dat dan minimaal een half uur staan, langer (een paar uur) is beter.

Snijd het blok in 8 gelijke plakken en verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakken tofu erop. Maar wacht ff! Doe eerst die aubergines maar.

Zet een pan water op het vuur en zet je stoommandje erop. Heb je die niet, maak dan een leuke constructie met een zeef/vergiet met bakpapier die het water natuurlijk niet raakt. Was de aubergine, halveer ‘m in de lengte en leg de helften met de binnenkant naar boven in de stoommand. Je kunt er ook een mooi ruitjespatroon in snijden, maar dat hoeft niet. Laat dit nu zeker een half uur stomen. Check af en toe of er nog genoeg water in de pan staat.

Maak dan twee sausjes klaar: een misosausje voor de tofu en een chiliolie voor de aubergine. De misosaus maak je door de miso met mirin en suiker te mengen. Voor de chiliolie meng je de sesamolie, chiliflakes, rijstazijn en sojasaus.

Bestrooi de plakken met zout en zet dit voor 3 minuten in de oven. Bestrijk de plakken daarna met een laagje misosaus en rooster dit dan nog eens 4 minuten. Haal de plaat eruit, keer de plakken voorzichtig om en bestrijk dan ook die kant met de miso. Top af met sesamzaadjes. Zet het nog eens 3 tot 4 minuten in de oven. De tofu is klaar als de saus een beetje gaat karamelliseren. Ik gebruikte dit recept als basis voor deze tofu.

Kook ondertussen de bulgur in een driedubbele hoeveelheid water. Oftewel: één kopje bulgur met drie kopjes water. Snijd de bosui in ringetjes.

Serveer de gestoomde aubergine op een leuk bord met erbij een schep bulgur en een paar plakken tofu met miso. Verdeel de bosui. Giet tot slot de chiliolie over de gestoomde aubergine.

 

Mijn oordeel: 8/10 – Wow. Ik had nog nooit aubergine gestoomd en dat vond ik echt héél lekker! Had ik niet verwacht! De chiliolie vond ik niet heel spectaculair (die mocht wel wat meer chili hebben, ik speelde iets te safe) en de bulgur is gewoon ja, voedzaam maar wel oké. De tofu met miso vond ik ook zeker geslaagd, zeker een goed idee! Ik wil sowieso meer kunnen met tofu (9 van de 10 keer vind ik er geen bal aan) dus suggesties zijn zeker welkom! Tips voor fotografie in het donker? Ook welkom.
Ik at dit op 15/2/2021