Tomaat uit de oven met feta, pita en frisse yoghurt met citroen

12 okt 2018 | Vegetarisch

IMG_1835

Meestal heb ik na een vakantie júist geen zin meer in het eten van dat land. Na twee weken in de Balkan kon ik geen gehaktstaaf meer zien. Maar mijn bliksembezoek aan Griekenland afgelopen week heeft mijn trek niet gestild: bij thuiskomst ging ik meteen weer aan de slag met feta. Ik maakte een hele simpele, klassieke schaal met tomaat en feta uit de oven en daar at ik pita’s en citroen-yoghurtsaus bij. Verrrry nice!

Dit heb je nodig (1p):
3 tomaten
feta
oreganokruiden
pijnboompitjes
2 pitabroodjes
2 eetlepels kwark (of yoghurt)
halve rode ui
citroenrasp en –sap
handje verse spinazie
olijfolie (voor bakken én olijfolie extra vierge)

Dit moet je doen:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de tomaten in dunne plakken, per persoon zou ik rekenen op 2 á 3 tomaten. Vet een ondiep bakblik in met een klein scheutje olijfolie en leg de plakjes tomaat dakpansgewijs over de bodem. Verkruimel er lekker veel feta overheen en bestrooi de tomaten met gedroogde oreganokruiden, peper en een scheut olijfolie. Zet dit in de oven voor 20-30 minuten, totdat de tomaten zacht geroosterd zijn en de feta een beetje bruin is.

In de tussentijd rooster je de pijnboompitjes in een pannetje. Ja, dat klopt, je kunt ze ook gewoon meebakken in de oven maar dat mislukt bij mij al-tijd. En met die peperdure pijnboompitjes moet je niet stunten dus ik neem het zekere voor het onzekere. Snijd ook een (halve) rode ui in halve ringetjes en ga dan verder met de yoghurtsaus. Eigenlijk gebruikte ik kwark, maar yoghurt kan ook. Rasp ongeveer een kwart van een citroenschil, pers wat sap uit en roer dat allemaal door de kwark. Breng de saus op smaak met zout, peper en een flinke scheut olijfolie extra vierge. Bijdehante opmerking: dat is dus niet die olijfolie waar je ook mee kookt, extra vierge is voor koude toepassingen en HEERLIJK. Ik zie mijn huisgenoten nogal eens in de weer met die bak en braad olie en daar verpest je gegarandeerd je hele gerecht mee.

De pitabroodjes rooster je tussen het tosti-ijzer of ook in de oven. Dien de tomaten met feta op met daarnaast een hand verse spinazie, en grote schep van de citroensaus en twee pitabroodjes om mee te dippen. Top af met lekker veel peterselie, als de dat toevallig nog hebt. Wil je liever aan de slag met wat minder ingrediënten? Laat dan de peterselie en/of spinazie achterwege. Is allebei wel lekker, maar niet onmisbaar.

Mijn oordeel: 8,3/10 – Zo’n classic combinatie van tomaat met feta en pijnboompitjes maar daarom niet minder lekker! De pitabroodjes en citroenyoghurt pasten er ook heel goed bij!
Ik at dit op 9/10/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten