Tomatenrisotto met krokante chorizo, mozzarella en basilicum

IMG_1774

Morning! Ik heb weer een knaller van een risotto op mijn website geplaatst: tomatenrisotto met mozzarella, verse basilicum en krokant gebakken chorizo. Oh men, zo lekker dit! Mijn vorige tomatenrisotto met burrata was ook al zo’n succes en deze komt zeker in de buurt! Valt het jullie trouwens op dat de foto er anders uitziet? Ik probeer wat nieuwe cameradingen uit nu het weer zo snel schemerig is en deze maakte ik met een daglichtlamp en een andere lens. De kwaliteit is zo al veel beter, ben redelijk tevreden!

Dit heb je nodig (2p):
1 kopje risottorijst
1 bakje kleine bolletjes mozzarella
stuk chorizo (halve worst ofzo, iets minder)
1 teentje knoflook
1 klein wit uitje
1 blik tomatenblokjes
1 glas rosé (of witte wijn)
200 ml groentebouillon
verse basilicum

Dit moet je doen:
Ooooh yes daar gaan we weer! Snipper een klein wit uitje en pers een teentje knoflook. Verwarm een grote (wok)pan op middelhoog vuur met daarin een scheut olijfolie. Fruit de ui en knoflook hier in aan en gooi er daarna een kopje risottorijst bij. Roer dit goed door zodat alle korreltjes met de olie bedekt zijn. Blus het af met een groot glas witte wijn en roer het dan weer door. Ik had dus nog een open fles rosé in huis en wat blijkt? Dat kan ook prima in je risotto. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er helemaal niets van geproefd heb en ‘t was zelfs best wel een zoete. En je ziet er ook niets van terug want de tomaat maakt ‘t toch al rood. Dat is wel iets om rekening mee te houden natuurlijk, het oog wil ook wat.

Blijf goed roeren totdat alle wijn in de risotto is getrokken en giet dan het blik tomatenblokjes erbij. Ook hier zit veel vocht in dus ook dit laat je goed in de risotto trekken terwijl je blijft roeren. In de tussentijd maak je 300 ml bouillon van één blokje. Hier ga je niet alles van gebruiken maar het moet ook niet té sterk worden. Gooi de bouillon er steeds in kleine scheutjes bij, laat het intrekken en herhaal dat. Proef af en toe of de korrels al zacht genoeg zijn. In de tussentijd ga je aan de slag met de chorizo. Snijd een flink stuk in zo klein mogelijke blokjes en bak die in een koekenpan aan. Hier komt vet veel vet (haha) uit maar bekijk het zo: zonder het uit te bakken, zat dat nu allemaal in je. Jammie, lekker. Bak ze krokant en laat de stukjes daarna op een paar stukken keukenpapier uitlekken. Die moet je af en toe even verversen, er komt echt veel vet uit.

Als de risottorijst gaar is, haal je de pan van het vuur en schep je het op de borden. Eventueel breng je het nog een beetje op smaak met peper. Verdeel de stukjes chorizo en wat bolletjes mozzarella en tot slot versier je het met verse basilicum.

Mijn oordeel: 8,3/10 – Dit kán niet mislukken, tomatenrisotto is zo lekker! Enige nadeel: die bolletjes mozzarella hebben zo’n soort vliesje waardoor ze niet smelten in de hete risotto. Als je gewone mozzarella in stukjes scheurt, gebeurt dat wel als ‘t goed is!
Oordeel eetgenoot (Kelly): 6,7/10 – “Ik vond het wel lekker maar iets te vullend en de rijst was iets te zacht. Maar dat zal wel komen doordat ik het opnieuw moest opwarmen!”
Oordeel eetgenoot (Ilona): 7,6/10 – “Was echt lekker, heb niet echt opmerkingen.”
Ik at dit op 1/10/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten