tortizza nduja

I loooove koken met nieuwe, voor mij onbekende, ingrediënten. De Italiaanse smeerbare worst ‘nduja stond al heel lang op mijn lijstje om eens wat lekkers mee te fabriceren. En laat ‘smeerbare worst’ je niet afstoten, want ‘nduja is ALLES behalve die gore paté in zo’n condoompje. Het is juist héél smaakvol, zout en lekker pittig. Een perfect ingrediënt om de hoofdrol te laten spelen op een verder hele simpele pizza. Of tortizza. Dit moet je echt een keer proberen!

Dit heb je nodig (2p):

4 kleine wraps (ik gebruikte gordita’s)
4 el passata
1 tl oregano
1 bol buffelmozzarella
1/3e van een potje ‘nduja*
verse basilicum
olijfolie extra vierge

* Je koopt dit bij online winkels zoals Crisp, maar ik zag dezelfde potjes laatst ook bij de AH bij de kaasafdeling (bovenop de counter, niet in de koeling)!

 

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de wraps hierop en beleg ze met een laagje passata en wat gedroogde oregano. Scheur de buffelmozzarella in stukjes en verdeel die over de wraps. Ook de ‘nduja verdeel je over de tortizza’s: het is best wel sterk spul (en het is, zoals je ziet, heel vettig en het loopt uit) dus overdrijf niet. Ik zou zeggen: 1-2 theelepels per tortizza. Leg er ook nog wat verse basilicum op.

Schuif de tortizza’s in de oven. Hoe lang dat moet, verschilt sterk per oven en per wrap die je gebruikt. Ik bakte de tortizza’s uiteindelijk in 15 minuten af met een mooi knapperig en bruin randje, maar houd ze vanaf minuut 5 al in de gaten! Giet er tot slot nog een héél klein scheutje olijfolie extra vierge overheen en top af met extra verse basilicum. Eetse! (En hou een servetje bij de hand )

 

⭐⭐⭐⭐ en een half – Ik ben heel blij dat er nog zoveel in dat (toch best wel kleine) potje ‘nduja zit want maaaaan, dit was lékker! Instant luxe Italië-vibes, als je een hap neemt van zo’n tortizza met ‘nduja! En dat ondanks de on-Italiaanse bodem van wraps. Het was ook een goede keuze om de rest van het recept redelijk simpel te houden: dat spul geeft heel veel smaak en mag ook best alle aandacht krijgen.
Ik at dit op 11/4/2022