IMG_5093

Een hele fijne zondagochtend! Gisteravond heb ik mijn week zonder vlees helaas gestaakt (maar wel vrij bewust, niet liegen) met een kroket en daarom zal ik ‘m met nog een dag verlengen. Niet dat dat een straf is: een van mijn nieuwe favoriete vega maaltijden is deze met pittige ei telor en sajoerboontjes. Ongetwijfeld maak ik het niet op de juiste manier (niet in de minste plaats omdat ik een kant en klare sajoerboemboe gebruikte, haha) maar het was wèl lekker makkelijk en de smaak was goddelijk goed! Vooral die eitjes!

Dit heb je nodig (2p):

4 eieren
1 witte ui
1 teentje knoflook
250 ml passata
1 blikje tomatenpuree
1 tl sambal
2-3 tl suiker (bruine, maar witte kan ook)
1 tl laos

sperziebonen
2 el boemboe sajoer (half bakje, kruidenpasta)
1 glas water
1 kopje rijst
seroendeng

Dit moet je doen:

Kook de eieren in 7-8 minuten tot ze hard zijn. Laat ze schrikken met koud water en zet ze dan nog even aan de kant. Laat een flinke scheut olie (arachide- of wokolie bijvoorbeeld) warm worden in een brede pan. Snipper het uitje en pers het teentje knoflook. Fruit het aan in de olie en voeg dan ook de tomatenpuree, laos en sambal toe. Bak dit even mee, zo komen de smaken goed vrij. Schijnt, ik geloof het graag

Voeg vervolgens 250 ml passata (tomatensaus) toe en breng het op smaak met suiker. Proef zelf even welke verhouding pittig-zoet je lekker vindt! Laat dit een paar minuten pruttelen. Als het te droog kookt, voeg je een klein scheutje water toe.

Kook de sperziebonen een paar minuten totdat ze beetgaar zijn. Giet het af en bak ze dan in een aparte pan met een nieuwe scheut olie aan. Voeg de kruidenpasta voor sajoer toe met daarbij een glas water en laat dit 5-10 minuten pruttelen. Kook ook de rijst in een dubbele hoeveelheid water.

Serveer per persoon twee pittige eieren telor, een schep sajoerboontjes, een schep rijst en top het af met pinda-kokosmix, seroendeng dus!

Mijn oordeel: 8,2/10 – Ik vind die eieren echt een topoplossing voor Indische gerechten die vaak veel vlees bevatten. Dit smaakt echt heel goed en ‘spannend’ genoeg.
Oordeel eetgenoot (Keylee): “Lekker, wel pittig!”
Maar ik vond ‘t pittige echt wel meevallen!
Ik at dit op 14/8/2019