vega_kip_kerrie

Kip kerrie kun je echt op minstens 180 manieren klaarmaken. Vandaag weer eentje met een leuke twist: met vadouvan in plaats van alleen maar kerriepoeder! Werd deze vega kip kerrie héél smaakvol van, lekker! Voor erbij maakte ik een frisse en pittige ananassalsa. Topcombinatie, dat weet je Hieronder het recept!

Dit heb je nodig (2p):

1 teentje knoflook
1 witte ui
vegetarische kipstukjes
1 kopje rijst
300 gram spinazie
200 ml kokosmelk
200 ml groentebouillon (half blokje)
3 el vadouvan*
1 el kurkuma
peper + zout

een paar ananasschijven (in sap, niet in siroop)
stukje rode peper
verse koriander
1 el olijfolie extra vierge

* dat is een kruidenmengsel, van heel veel merken te koop (o.a. Jonnie Boer, Green Gypsy Spices)

Dit moet je doen:

Vadouvan is een kruidenmengsel met héél veel smaken, waaronder curryblad, komijn en mosterdzaad. Heel lekker om af en toe te gebruiken. Ik heb een hele grove mix van Green Gypsy Spices opgestuurd gekregen, die kun je eventueel vooraf nog even fijnmalen.

Giet wat olie in een ruime pan en fruit daar een geperst teentje knoflook en een gesnipperd uitje in aan. Gooi de vadouvan erbij. Help, paniek! De kip kerrie wordt niet geel! Vind ik persoonlijk een heel groot nadeel, daarom voegde ik nog een schep kurkuma toe. Hoeft dus niet per se, maar is wel mooi en lekker. Gooi de vegetarische kipstukjes erbij en roer dit een paar minuten door. Giet nu de kokosmelk en groentebouillon erbij.

Snijd in de tussentijd de spinazie iets fijner en gooi daar steeds een handje van bij de vega kip kerrie. Laat dit ongeveer 15-20 minuten pruttelen totdat de saus is ingedikt en de spinazie is geslonken. Als het te droog kookt, houd je de deksel op de pan zodat het vocht erin blijft. Voeg peper en zout naar smaak toe.

De ananassalsa maak je zo: snijd de ananasschijven of –blokjes fijn, net als het stukje rode peper en een handje verse koriander. Meng dit door elkaar met een scheut olijfolie extra vierge.

Kook de rijst in een dubbele hoeveelheid water zacht. Serveer de kip kerrie (met vadouvan, ok) met daarnaast een schepje rijst en wat frisse ananassalsa. Eetsmakelijk!

Mijn oordeel: 7,7/10 – Kip kerrie is altijd lekker. Mits je genoeg zout toevoegt, vind ik. Dat was bij deze vega versie ook het geval, dus let op dat je het je gasten niet te flauw voorschotelt Trouwens ook heel lekker met paprika!
Ik at dit op 26/10/2019