Vega poké bowl met krokante (nep)kip, avocado en srirachamayo

vega_poke_bowl

2021 maar nog lang niet uitgekeken op poké bowls. Toch? Sterker nog: de laatste maanden eet ik ze juist vaker dan voorheen. Dat ik ben gaan wonen naast een poké tent heeft er vast iets mee te maken, maar ook thuis knutsel ik ze regelmatig in elkaar. Deze vega poké bowl met krokante (nep)kip, avocado en srirachamayo was echt een schot in de roos: zout, pittig, zacht, fris. Alles.

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje witte rijst
0,5 tl witte suiker
snuf zout
2 el rijstazijn*

1 avocado
1 blikje groene bonen**
3 el sojasaus
2 (vegan) kipschnitzels
2 stengels bosui
sesamzaadjes

2 el (vegan) mayo
sriracha

* heb je dat niet? Gebruik dan gewoon natuurazijn.
** ik had flageolets, maar je kunt ook edamame gebruiken. Hoort erbij!

Dit moet je doen:

Begin met de sushirijst. Disclaimer: dit is absoluut niet hoe je échte sushirijst maakt, maar het is wel lekker makkelijk en je hebt er weinig voor nodig. Breng een pan met één kop witte rijst en twee koppen water aan de kook en voeg de suiker en zout toe. Na een minuut of 8 is al het vocht opgenomen en is je rijst perfect – wel goed blijven roeren! Haal de pan van het vuur en roer de azijn door de rijst. Laat dit nu helemaal afkoelen buiten de koelkast. Op kamertemperatuur is ‘ie straks het lekkerst.

Ook de rest van de vega poké bowl is een piece of cake. Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de (vega) kipschnitzels daar aan beide kanten goudbruin in. Snijd de avocado in blokjes en de bosui in ringetjes. Spoel de bonen af onder de kraan en laat het goed uitlekken. Als de kipschnitzels klaar zijn, haal je ze uit de pan, snijd je er reepjes van, en gooi je juist de bonen ín de pan. Wok dit nog twee minuutjes, op smaak gebracht met een paar scheuten sojasaus.

De srirachamayo maak je door de mayonaise te mengen met sriracha naar smaak. Net hoe pittig jij lekker vindt. Voeg een scheutje water toe om ‘m te verdunnen, zodat je het een beetje sierlijk over je poké bowl kunt gieten. Dien alles samen in een schaal op en top af met wat sesamzaad. Geniet ervan! Warm of koud, allemaal prima.

 

Mijn oordeel: 8,3/10 – Ah, yes, dit was lekker! Ik vind de rijst bij poké bowls zo lekker, net een beetje zuur en zoutig. Dat is deze bowl trouwens best wel: zout. De boontjes in sojasaus en de schnitzels zijn ook al best zout. De frisse bosui en pittige mayo balanceren dat goed uit :thumbs: Mijn favoriete poké bowl ooit is trouwens deze.
Ik at dit op 24/7/2020

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

  1. Eveline

    Ik heb dit recept vorige week gemaakt, echt geweldig!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten