Vegaburger van zwarte bonen en feta met citroenmayonaise en avocado

IMG_0151

Wist je dat ik als eigenlijk-wel-gewoon-vleeseter nog nooit een recept voor een echte hamburger heb geplaatst? Tot nu toe bestaat mijn collectie burgers enkel uit vegetarische burgers omdat ik die vaak gewoon véél lekkerder vind. En er is zoveel mee mogelijk, dit keer maakte ik er bijvoorbeeld eentje van zwarte bonen en feta! Bovenop smeerde ik een dikke laag (echt dikke laag, zoals je ziet) frisse citroenmayonaise en de avocado maakte het allemaal extra smeuïg. Klinkt fucking goed toch? Hieronder het recept!

Dit heb je nodig (3p):
1 blik zwarte bonen
2/3 van een blok feta of witte kaas
3 eetlepels havermout
2 teentjes knoflook
1-2 eieren
aardappelschijfjes
1 avocado
krop sla
3 maïsbroodjes
zout
peper
bakboter

mayonaise
citroen (sap en rasp)

Dit moet je doen:
Gooi de zwarte bonen in een vergiet en spoel ze goed af. Laat dit daarna een minuut of vijf goed uitlekken zodat er zo min mogelijk vocht in je burgers komt. Gooi de bonen daarna in de blender met daarbij twee teentjes knoflook die je in een paar stukjes hebt gesneden, 1 ei en een beetje peper. Mix dit door elkaar totdat de bonen allemaal geplet zijn, maar er mogen best nog wat stukjes blijven zitten. Schep alles in een schaal en verkruimel er feta of witte kaas doorheen met nog twee eetlepels havermout. Als het mengsel nu nog te nat is, doe je er wat havermout bij. Is het veel te droog en blijft het niet plakken? Doe er dan nog een beetje ei bij, maar niet teveel! Dan blijf je namelijk havermout toevoegen (dat had ik dus, een soort dweilen met de kraan open). Het mengsel is goed als je er stevige bollen van kunt kneden die niet té erg plakken aan je handen. Verwarm een goede koekenpan tot middelhoog met daarin een klontje boter. Maak van het mengsel drie grote, platte burgers en bak die voorzichtig bruin.

Was ondertussen een paar bladeren van de krop sla schoon en snijd de avocado in plakjes. De citroenmayonaise (GODDELIJK lekker!) maak je door een paar eetlepels mayo te mengen met het sap en de rasp van een halve citroen en een klein beetje peper. Meer of minder naar smaak natuurlijk, maar zo deed ik ‘t! De aardappelschijfjes bak je in een grote koekenpan in tien minuutjes met wat kruiden (bijvoorbeeld paprikapoeder of zout) goudbruin.

Beleg de maïsbroodjes met een dubbelgevouwen blad sla met daarop de zwarte bonenburger, een paar plakjes avocado en tot slot een grote klodder citroenmayonaise. Bovenste broodje er weer op, stokje erin zodat het enigszins op z’n plaats blijft en opdienen met de gebakken aardappeltjes!

Mijn oordeel: 8/10
Oordeel eetgenoot (Ilona): – 6,5/10 – “Ik vond ‘m over het algemeen heel lekker maar de burger was een klein beetje droog. En ik hou dus niet zo van citroen in m’n eten, zoals bij die mayonaise. Verder vond ik andere burgers van je wel wat lekkerder, ik vond ‘m een beetje saai zeg maar. Maar verder vond ik hem wel heel lekker op de citroenmayonaise na.”
Oordeel eetgenoot (Kelly): 9/10 – “ZO LEKKER! Vooral die mayo vond ik zo lekker, in combinatie met die burger en avocado. Lekker broodje ook. Die burger vond ik zo goed, ik eet heel vaak vegaburgers maar die zijn vaak zo saai en smaakloos. Deze niet door die feta en gerookte knoflook. Ik ben altijd zo blij als vegetarisch eten écht lekker is!”
Ik at dit op 12/6/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten