Vegan bao buns met paddenstoelen in hoisinsaus

De bao bun is back! Ik ben dit fantastische gestoomde broodje een paar jaar geleden uit het oog verloren maar toen ik laatst in de toko was, nam ik weer eens een pakketje mee. Daarnaast at ik, zo rond dat tokobezoek, héérlijke bao buns met buikspek en hoisin in een restaurant. Dat moet ook vegan kunnen, dacht ik toen. Nou, 1+1=2. Deze bao buns vulde ik met paddenstoelen in een supersmaakvolle, zoete en toch hartige hoisinsaus. Ook fijn: de broodjes staan binnen een half uur op tafel!

vegan bao buns

Vegan bao buns met paddenstoelen in hoisinsaus

Deze vegan bao buns met paddenstoelen en hoisin zijn zó smaakvol. Lekker zoet, fris en hartig. Staan binnen 30 minuten op tafel!
Totale tijd 25 minuten
Keuken Aziatisch
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 300 gram kastanjechampignons
 • 150 gram oesterzwammen
 • 2 stengels lente-ui
 • 1 tl sambal
 • 3 el hoisin
 • 1 el rijstazijn
 • 1 el agavesiroop – Of honing of iets anders zoets
 • 4 bao buns – Na al die jaren kan je die (voor zover ik weet) nog altijd niet kopen bij gewone supermarkten. Bij toko’s vind je ze in de vriezer!

Zure komkommer

 • 0,5 komkommer
 • 2 el rijstazijn
 • 1 el agavesiroop – Of iets anders zoets, zoals honing
 • zout
 • peper

Instructies
 

 • Was de komkommer en schaaf ‘m in dunne plakken met een kaasschaaf of mandoline. Verzamel de plakjes in een schaaltje en voeg 2 eetlepels rijstazijn, 1 eetlepel agavesiroop en wat peper en zout toe. Hussel en zet apart tot gebruik.
 • Verwarm een scheut olie in een koekenpan. Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Bak ze in 5-10 minuten goudbruin in de olie.
 • Snijd de lente-ui in ringetjes. Bak ongeveer de helft een paar minuten mee met de paddenstoelen.
 • Blus de paddenstoelen af met 1 eetlepel rijstazijn. Voeg de sambal, hoisin en agavesiroop toe en roer dit tot een sauzig geheel.
 • Stoom ondertussen de bao buns in ongeveer 8-10 minuten zacht en fluffy. Dat doe je in een (bamboe) stoommandje* of met behulp van een vergiet of zeef (die tegen hitte kan) en een pannendeksel. Zet een pan met een laag water op het vuur en breng dit aan de kook. Zet het mandje hierop of hang de zeef/vergiet erin. Leg er een stukje bakpapier in met daarop de bao buns. Dek af met een deksel zodat het eronder vochtig en steamy wordt. Pas op, want dit wordt heel heet!
 • Vul de gestoomde bao buns met wat zure komkommer, een schep paddenstoelen met hoisin, extra lente-ui en gebakken uitjes.

⭐️⭐️⭐️⭐️ – Het eerste recept van 2023! Ik ben heel blij dat ik de bao bun herontdekt heb want die zachte broodjes zijn echt heel lekker (en leuk). De combinatie van de extréém smaakvolle hoisinsaus en gebakken paddenstoelen smaakte ook heel logisch. Als je het zachte geheel afmaakt met crispy lente-ui en gebakken uitjes, heb je helemaal een toppert te pakken.
Ik at dit op 2/1/2023


* Dit is een affiliatelink. Dat betekent dat ik een paar procent van het aankoopbedrag krijg als je iets via die link bestelt. Het kost jou niks extra!

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten