vegan gnocchi

Bij pasta hoort kaas, vind ik. Een dikke lading Parmezaan of een bol burrata, liefst. Maar na een weekendje Maastricht vond ik het nodig om onze vlees- en kaasinname een beetje te compenseren. Ik besloot net zo lang door te gaan met deze tomatensaus totdat de vegan gnocchi geen opsmuk meer nodig zou hebben. Dat was al vrij snel (check de ingrediëntenlijst) maar toch maakte de topping van broodkruim en pijnboompitjes het pas écht af. Het smaakte méga goed. Maken!

Dit heb je nodig (2p):

gnocchi
1 witte ui
1 teentje knoflook
0,5 – 1 el chilivlokken
2 tomaten
1 blik gepelde tomaten
200 ml water
0,5 blokje groentebouillon

1 (oude) boterham
pijnboompitjes
beetje knoflookpoeder
olijfolie extra vierge
peper
optie: peterselie

 

Dit moet je doen:

Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan. Snipper het uitje, pers de knoflook en fruit alles aan in de olie. Ff tussendoor: dit lijkt wel het refrein van mijn website, zo vaak schrijf ik dit, haha. Anyway: Voeg vervolgens flink wat chilivlokken toe en hussel alles goed door. Laat het een beetje zacht bakken.

Was de tomaten en snijd er blokjes van. Gooi het in de pan, samen met de gepelde tomaten uit blik, een blokje groentebouillon en een glas water. Wil je liever wat minder zout eten? Gebruik dan een half blokje bouillon, ik vond een hele namelijk wel echt net ‘t randje. Laat dit een minuut of tien zachtjes pruttelen.

In een andere pan maak je het broodkruim. Verwarm een klein scheutje olijfolie en verkruimel boven de pan de boterham. Hussel het door en laat het zachtjes krokant bakken. Voeg ook wat gemalen peper en wat knoflookpoeder toe. Bak tot slot wat pijnboompitjes mee.

In de tomatensaus laat je de gnocchi nog zo’n 5 minuten mee garen. Dien het vervolgens op in een diep bord. Verdeel het broodkruim over de vegan gnocchi en top af met een scheut olijfolie extra vierge. De peterselie is vooral leuk voor de looks

 

Mijn oordeel: Joran en ik waren allebei echt heftig verrast door deze vegan pasta. Niet omdat het nou zó gek was dat het zelfs zonder kaas lekker was, maar omdat de smaak van de saus samen met dat kruim echt héél goed was. Wel vrij zout, maar ik denk dat dat misschien komt door de tomaten uit blik. Ik had namelijk een keer een ander merk gehaald, en misschien was dat al op smaak gebracht, ofzo. Geen idee – maar proef ondertussen vooral even of je na dat halve blokje bouillon meer wil toevoegen of niet!
Ik at dit op 26/09/2020