Vegan pannenkoekjes met kokos, kurkuma, tempeh en gember

Ik was in de veronderstelling dat vegan koken voor mij een eitje (haha) was. Afgelopen weekend schoof er een vriendin aan die een maandje helemaal plantaardig eet en ineens kreeg ik plankenkoorts. Ik vond dat ik ff een knalgerecht op tafel moest toveren en kwam ineens niet verder dan een behoorlijk saaie salade. Totaal op de gok experimenteerde ik met wat ingrediënten met iets geks maar ook bijzonder lekkers als resultaat: vegan pannenkoekjes met kurkuma en kokosmelk, met daarin gemarineerde tempeh, groenten en gember. Leuk om eens te proberen!

vegan pannenkoekjes

Vegan pannenkoekjes met kokos, kurkuma, tempeh en gember

Bijzonder: vegan pannenkoekjes met kurkuma en kokosmelk, met daarin gemarineerde tempeh, groenten en gember. Leuk om eens te proberen!
Totale tijd 45 minuten
Keuken Aziatisch
Porties 2

Ingrediënten
  

Vegan pannenkoekjes

 • 1 kopje bloem
 • 200 ml kokosmelk
 • ongeveer 1 kopje water
 • 8 gram bakpoeder – 0,5 zakje.
 • 1 el kurkuma
 • beetje zout

Tempeh

 • 250 gram tempeh – 1 blok.
 • 2 el citroensap
 • 3 el sojasaus
 • 3 el ketjap
 • 1 el wokolie
 • chilipoeder

Toppings

 • paar bolletjes stemgember – Bolletjes gember in siroop en daarom niet zo heftig als pure gember, wel HEEL lekker.
 • paar plukken taugé
 • paar plukken bietjes julienne
 • koriander

Instructies
 

 • Begin met de tempeh, dan kun je die zo lang mogelijk laten marineren. Ik ben geen voorstander van uren in de marinade (ain’t nobody got time for that) maar dat kan dus wel. Bij mij lag de tempeh er zo’n 30-40 minuutjes in en dat vond ik prima.
  Snijd de tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en leg ze in een grote, platte bak of schaal. Maak de marinade van sojasaus, ketjap, citroensap, wat olie en een beetje chilipoeder. Mix alles goed en haal de plakken tempeh door het mengsel. Laat ze erin rusten en draai ze af en toe om.
 • Begin op tijd met het maken van het beslag voor de pannenkoekjes. Dat beslag moet namelijk nog even rusten voordat je gaat bakken, zo’n 5-10 minuutjes. Dan wordt het net wat steviger en hoewel ik daar dus nooit echt de noodzaak van zag, merkte ik nu wel dat de pannenkoeken veel beter een geheel bleven. Kan een fijne tip zijn dus!
 • Het beslag maak je zonder ei (want: vegan) en dat gaat prima. Meng een klein kopje bloem met 200 ml kokosmelk, een beetje bakpoeder, kurkuma en zout. Klop alles met een garde goed door elkaar. Waarschijnlijk is het nu nog veel te dik dus verdun het beslag met scheutjes water.
 • Laat een koekenpan goed heet worden en bak de pannenkoeken hier met (wok)olie in. Verzamel de pannenkoeken op een stapel tussen twee borden om ze warm te houden.
 • De tempeh bak je in een andere pan in een scheut olie aan beide kanten bruin. Ik kreeg ze zelf helaas niet echt krokant maar het smaakte nog steeds heel goed!
 • Breng een pan water aan de kook en dompel de taugé daar een minuutje in onder. Taugé kun je blijkbaar niet rauw eten. Wist ik niet maar zag ik laatst in een gore docu.
 • Serveer per persoon ongeveer twee grote of drie kleinere pannenkoekjes en vul ze met een pluk taugé, wat julienne bietjes, een paar flinterdunne plakjes van de bolletjes stemgember en een paar plakken tempeh. Top af met verse koriander en eventueel een extra scheutje ketjap.
Trefwoord bietjes, gember, kokosmelk, pannenkoeken, taugé, tempeh

Mijn oordeel: 8/10 – Ik denk dat ik wel een beetje fan ben van tempeh! Mits je het lekker marineert natuurlijk, anders is er geen bal aan. Dit was trouwens ook de eerste keer dat ik stemgember probeerde en dat was hier echt héél lekker bij. Heel zoet en fris tegelijk!
Oordeel eetgenoot (Keylee): 7,5/10 – “Ik vond het heel inventief maar ik ben niet zo’n fan van koriander in deze.”
Oordeel eetgenoot (Milenka): 8,5/10 – “Vond de combinatie van die vegan pannenkoekjes met alles heel lekker.”
Ik at dit op 6/10/19

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Hester

  ‘Taugé kun je blijkbaar niet rauw eten’ – ligt het aan mij of is dat wel wat iedereen doet?
  Ben het verder wel eens met Keylee, inventief gerecht!

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Klopt! Blijkbaar zit er een of andere poepbacterie op taugé die je er niet af kunt wassen (? zoiets) en sinds ik dat ergens hoorde, kan ik het niet meer. Ach ja, het zal ook allemaal wel meevallen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten