Vegan poké bowl met (gemarineerde) watermeloen, mango en wasabimayo

vegan poke bowl

Oh yes, she strikes again! De vegan poké bowl met nepkip en boontjes op mijn website is één van mijn best scorende recepten. U vraagt, wij draaien: hier is een gloednieuwe vegan bowl vol heerlijke ingrediënten! De showstopper van deze sushi bowl is gemarineerde watermeloen. Klinkt gek, maar geloof me: het is vreselijk lekker en heel makkelijk te maken!

 

Dit heb je nodig (2p):

1 koffiekopje witte rijst
1 avocado*
halve komkommer
halve mango*
1 vel nori
3 el vegan mayonaise
0,5 tl wasabi
sesamzaadjes

voor de gemarineerde watermeloen:

1/4e watermeloen
50 ml rijstazijn
30 ml sojasaus
1 el sesamolie
1 limoen

 

* Als je me op Insta volgt, heb je misschien gezien dat ik de afgelopen tijd héél veel van dit at. Dat zit zo: ik werk sinds een paar maanden samen met gebana. Dit bedrijf zet zich op heel veel verschillende manieren in voor een duurzamere en eerlijkere wereld. Ze verschepen en verkopen hun producten bijvoorbeeld alleen in het seizoen en in grote hoeveelheden, zodat het niet met allerlei omwegen en moeilijke verpakkingen hele kruistochten hoeft af te leggen. Ook rekenen ze altijd eerlijke prijzen zodat de lokale boeren zich kunnen ontwikkelen. In dit artikel vertelde ik daar al veel meer over!

gebana stuurde me een doos avocado’s rechtstreeks uit Peru en mango’s die hoppa, vanuit Burkina Faso in mijn poké bowl belandden. In hun webshop kun je zien welke producten je meteen kunt bestellen en welke je alvast kunt aanvragen. Met de code AK_keukenmeid21 krijg je €10 korting bij een bestelling vanaf €40! 

 

Dit moet je doen:

Dit recept is alles behalve ingewikkeld, maar je moet er wel op tijd mee beginnen. De watermeloen is namelijk veel lekkerder als ‘ie al een tijdje in de marinade heeft gelegen. Ongeveer 2-4 uur is denk ik wel voldoende, maar een hele nacht is nog veel beter! Hoe maak je die marinade dan? Nou, heel simpel. Giet de rijstazijn, sojasaus, limoensap en sesamolie bij elkaar in een afsluitbaar bakje. Snijd de watermeloen in blokjes en gooi die ook in de bak. Sluit af, schud goed door en zet voorlopig even aan de kant. Schud de bak af en toe even zodat het sausje goed verdeeld wordt.

De rijst kun je ook alvast maken, die is in een poke bowl het lekkerst op kamertemperatuur. Dat doe je door de rijst te koken in een dubbele hoeveelheid water en daarna op smaak te brengen met een eetlepel rijstazijn en een snufje zout. En nee, dat is zeker niet hoe je sushirijst maakt, maar het is wel lekker makkelijk :thumbs:

Snijd de mango en komkommer in blokjes en de avocado in plakjes. Het norivel snipper je in kleine stukjes. De wasabimayo maak je door de wasabi te mengen tot een dun papje met een paar druppels water, en vervolgens pas te mengen met mayonaise. Op die manier ontstaan er geen klontjes!

Nu is het tijd voor het hoogtepunt van deze vegan poké bowl: de watermeloen! Bak ze een paar minuten kort in een droge grillpan. Daar schroei je ze als het ware een beetje mee dicht. De overgebleven marinade kun je gebruiken als dressing bij een salade.

Alles klaar? Schep alles bij elkaar in een kom en top af met de wasabimayo, nori en sesamzaadjes. Een eet ’t met stokjes, natuurlijk!

 

Mijn oordeel: 8,5/10 – Die watermeloen in marinade? Ge-wel-dig. Ik ben altijd wel te porren voor dit soort experimentjes en deze stelde absoluut niet teleur. Alle smaakmakers trekken heerlijk in het ‘vlees’ en dat maakt het heel poké bowl-waardig. Een beetje vissig, maar dan op de goede, frisse manier. De mango was er daardoor niet eens te zoet bij. Alle smaken pasten juist supergoed bij elkaar!
Ik at dit op 11/7/2021

 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking. Maar je leest hier natuurlijk wel mijn woorden en mijn mening. 

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten