Vegan rendang van tempeh van Broei (Utrecht)

Ja, hallo, aarde aan Keukenmeid. Ik ben er weer hoor! En ik heb héél veel fantastische recepten klaarstaan. Ik trap af met deze geweldige vegan rendang van tempeh. Niet mijn recept, maar van restaurant Broei uit het kookboek De Utrechtsche Gastronomie Thuis. Of het echt nog rendang is met die shitload aan pindakaas en tempeh, dat betwijfel ik, maar lekker was het absoluut! Supersmeuïg en zoet. You want this!

Vegan rendang van tempeh van Broei (Utrecht)

Deze vegan rendang van tempeh is GEWELDIG! Niet mijn recept, maar van het Utrechtse restaurant Broei. Zoveel smaken, dit wil je echt! En eigenlijk moet je De Utrechtsche Gastronomie Thuis natuurlijk gewoon kopen, maar ik kan me voorstellen dat je niks voelt bij dit boek als niet-Utrechter. En ook jij moet van dit recept weten! Ik leg je kort uit hoe je ‘m maakt! Het recept wijkt trouwens een tikkie af van die van Broei, maar niks heftigs.
Stooftijd (minimaal) 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Keuken Aziatisch
Porties 4 -5 personen

Ingrediënten
  

 • 2 uien
 • 6 teentjes knoflook
 • 5 cm gember
 • 1 el koriander
 • 0,5 el kurkuma
 • 0,5 el komijn
 • 0,5 tl citroengras
 • 1 el sambal
 • 100 ml ketjap
 • 50 ml sojasaus
 • 100 gram pindakaas
 • 600 ml kokosmelk
 • 500 gram tempeh

Zure komkommer

 • 1 komkommer
 • rijstazijn
 • peper
 • zout

Overig

 • 3 kopjes witte rijst
 • 700 gram sperziebonen
 • seroendeng
 • gebakken uitjes

Instructies
 

 • Begin met de tempeh. In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk verwacht, maken we die helemaal apart van de rest klaar. Snijd de tempeh in kleine blokjes van maximaal een centimeter. In een koekenpan verwarm je wat olie, en daar bak je de tempeh rondom in aan. Dat duurt wel even, maar je hebt geen haast toch?
 • In een fijne (braad)pan verwarm je nog meer wokolie. Pers de teentjes knoflook en snipper de uien. Fruit het aan in de olie.
 • Snijd ook de gember fijn en bak dat mee. Voeg vervolgens de kruiden toe: koriander, kurkuma, komijn en citroengras. Voeg ook de sambal, sojasaus, ketjap, pindakaas en kokosmelk toe. Roer alles door elkaar en laat dit minimaal 2 uur op laag vuur zachtjes pruttelen. Je huis ruikt nu 100% naar pinda en kokosmelk en dat is echt heerlijk!
 • Als de saus is ingedikt, roer je de tempeh erdoorheen.
 • Als side dishes kook je rijst en sperzieboontjes.
 • Ook maak je een makkelijke komkommersalade door de komkommer in stukjes te snijden en onder te dompelen in een scheutje rijstazijn en een snuf peper en zout. Broei maakte hier iets veel spectaculairders van, maar daar had ik geen zin meer in 🙂
 • Serveer de vegan rendang van tempeh met daarnaast de rijst, de friszure komkommer, sperzieboontjes én seroendeng en gebakken uitjes on top. Zoveel smaken <3
Trefwoord gebakken uitjes, kokosmelk, komkommer, pindakaas, rijst, sperziebonen, tempeh

Mijn oordeel: 8,5/10 – Dit is echt een fantastisch smaakvol en ‘vol’ gerecht. Letterlijk, want na zo’n bordje als deze zit je echt wel ff goed voor de avond. Maar ook qua smaken, want dit was zo zoet, fris, zuur, kruidig en gewoon alles tegelijk. Aanrader! Ilona at mee en die vond ‘t ook meer dan geslaagd. Ik ga het sowieso nog een keer maken! Wil je vegan rendang maar ben je niet zo’n fan van tempeh? Dan kan je ook deze ff bekijken!
Ik at dit op 1/5/2021

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten