Vegan rendang van jackfruit met pindacrunch

Ik + jackfruit is al jaren een wiebelige combinatie. Ik probeerde wel eens wat en dat was dan wel oké, maar als een waardige vleesvervanging zag ik het nooit echt. Op dit moment zit ik weer helemaal in die ♥-fase! Afgelopen week maakte ik er vegan rendang van en die was zó goed gelukt. Superzacht en smeuïg en heel lekker gekruid. Maken die handel!

Vegan rendang van jackfruit met pindacrunch

Op dit moment zit ik weer helemaal in die I ♥ jackfruit-fase. Deze vegan rendang was superzacht en smeuïg en heel lekker gekruid!
Stooftijd (minimaal) 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Keuken Aziatisch
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 blik jackfruit – 280 gram.
 • 1 witte ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 tl komijn
 • 1 tl gemalen koriander
 • 1 tl laos
 • 1 tl kurkuma
 • sambal
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 stengel citroengras
 • 2 cm gember
 • 200 ml kokosmelk
 • 1 el bruine basterdsuiker
 • 2 el sojasaus
 • wokolie

Overig

 • 1 kopje witte rijst
 • verse koriander
 • 1 handje gezouten pinda’s

Instructies
 

 • Pak er een fijne pan bij met een dikkere bodem en verwarm daar een grote scheut wokolie in. Snipper de ui en pers de teentjes knoflook. Fruit dat allemaal aan in de olie.
 • Giet ondertussen de jackfruit af, spoel de stukken goed af en laat ze in een vergiet of zeef even uitlekken boven de wasbak.
 • Plunder dan nu je kruidencollectie om deze maaltijd te laten exploderen. Voeg komijn, gemalen koriander, laos en kurkuma toe. Roer dit goed door en bak het kort mee.
 • Voeg dan de kokosmelk en uitgelekte jackfruit toe. Voeg nog meer smaakmakers toe: een stengel citroengras (in de lengte ingesneden), een paar plakjes gember en twee laurierblaadjes.
 • Tot slot gooi je er nog een lik sambal bij (doe dat naar smaak, ik hou niet van té pittig dus ik deed ongeveer 1,5 theelepel), een lepel (of meer) suiker en een scheut sojasaus.
 • Dek de pan af met de deksel en laat dit een tijdje pruttelen op heel laag vuur. Ik liet dit ongeveer anderhalf uur staan, maar korter kan ook. Laten we zeggen: minimaal 30 minuten.
 • Check af en toe of het niet aanbrandt en bekijk of de saus dun of dik genoeg is naar jouw wens. Is het erg waterig? Haal dan de deksel nog even van de pan en laat het vocht verdampen. Is het te dik? Voeg een scheut water (of kokosmelk) toe. Ik heb de deksel van de pan gehaald na 1,5 uur stoven en heb dit toen nog ongeveer 10-15 minuten laten staan. Toen was ‘t perfect.
 • Kook de rijst zoals je dat altijd doet en hak de gezouten pinda’s fijn.
 • Haal de citroengras, gember en laurierblaadjes uit de pan vegan rendang en proef of je nog wat smaak mist. Voeg eventueel een beetje zout toe. Was bij mij niet nodig.
 • Serveer de witte rijst met daarop de zacht gestoofde rendang. Top af met de gehakte pinda’s en verse koriander. Geniet ervan!
Trefwoord jackfruit, kokosmelk, koriander, pinda, rijst

Mijn oordeel: 8,5/10 – Dit was serieus héél goed. Lekker veel kruiden, heel veel smaak. Qua textuur moet je niet verwachten dat je the real deal zit te eten, de stukken jackfruit zijn vrij zacht, maar de smaak is meer dan prima. Die zoute pinda’s maken het echt af! Volgende keer doe ik er misschien nog een limoentje bij!
Ik at dit op 6/1/2021

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten