Vegetarisch zoervleis (snel) met friet en een salade

13 jan 2019 | Hollands, Vegetarisch

IMG_2880

Hahaha oh mensen, ik heb weer iets gemaakt waar een god me nog wel voor gaat straffen: vegetarisch zoervleis. Met diezelfde lekker zoute, zoete en zure saus maar dan met nepvlees. Een tijdje geleden maakte ik voor het eerst zoervleis met runderlappen maar ik wil niet te vaak vlees eten, zit met een studentenbudget én was gewoon rete nieuwsgierig of een vega versie een beetje zou smaken. Benieuwd? Je leest ‘t hieronder!

Dit heb je nodig (2p):

1 bakje vega runderreepjes*
1 witte ui
100 ml azijn
100 ml water
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1 eetlepel appelstroop
1 plak ontbijtkoek
klontje boter

patat (uit de oven)
appelmoes
sla
Amsterdamse uitjes

* dit is ff een dingetje. Ik heb me rot gezocht naar vleesvervangers die er nog enigszins rundvleesachtig uitzien maar dat is heel lastig. Ik kocht vega runderreepjes bij de Jumbo en dat kwam wel in de buurt. Maar in principe zou je natuurlijk alle (redelijk ongekruide) vleesvervangers kunnen gebruiken want ‘t is allemaal soja. Of in ieder geval meestal.

Dit moet je doen:

Allereerst: dit recept is best wel kut. Het is zo goed als mijn originele recept voor zoervleis en in plaats van rundvlees heb ik dus vleesvervangers gebruikt. Verder heb ik besloten het ‘vlees’ niet te marineren omdat ik het idee had dat het daar veel te zompig van zou worden.

Wat ik wel deed en wat jij ook moet doen voor vegetarisch zoervleis: pak een pan en smelt er een klont boter in. Snipper het uitje en fruit het aan. Bak de vega runderreepjes een paar minuten mee en zet het vuur daarna laag. Giet er vervolgens azijn en water bij en gooi de laurierblaadjes en kruidnagels erbij. Voeg dan een flinke eetlepel appelstroop toe en roer alles goed door elkaar. Leg een deksel op de pan en laat dit ongeveer een half uurtje tot drie kwartier zachtjes stoven.

Verwarm de oven voor en bak de frietjes daar op een ovenrooster mooi bruin in. Halveer de Amsterdamse uitjes en schep die door de slamix. Tada, nu heb je een salade! Check je vega stoof even en als het niet sauzig genoeg is, voeg je nog wat azijn en water toe. Ik houd de verhouding azijn en water altijd 50/50. Vis de laurier en kruidnagels uit de pan en verkruimel tot slot een plakje ontbijtkoek. Roer ook dat door de stoof. Leg de deksel nu aan de kant, dan kan de saus met de ontbijtkoek en het verdampen een beetje indikken. Laat dit nog een kwartier of half uurtje zo staan.

Serveer je vega zoervleis met de frietjes, een schep appelmoes en wat van de spectaculaire salade die je zojuist in elkaar hebt gezet. Eetsmakelijk!

Mijn oordeel: 7,9/10 – Jaaa man, wat is zoervleis toch lékker! Maar ik moet wel zeggen dat echt zoervleis, volgens dit recept, zoveel lekkerder is. Je mist in dit geval de stevige, maar zacht gestoofde structuur van het vlees heel erg. Ook is het vega vlees niet zo lekker gemarineerd, heel logisch, en het smaakt dus wel alsof je het met ieder willekeurig ingrediënt + de lekkere saus had kunnen maken. Desondanks zeker nog wel een aanrader om een keer te proberen. Voordeel is natuurlijk dat het niet zo lang hoeft te stoven, maaaar er zijn dus ook zeker nadelen. Mag je zelf afwegen! Laat me het zeker even weten als je dit hebt uitgeprobeerd en of je een ander vega recept hebt voor zoervleis!
Ik at dit op 11/1/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten