Vegetarische bobotie met gedroogde vijgen en ketchup

21 feb 2019 | Rijst, Vegetarisch

IMG_3282

Beaubotie! Ha, hij blijft leuk. Afgelopen week maakte ik weer eens bobotie: een Zuid-Afrikaans gerecht met gehakt en appel en mijn huisgenoot is er helemaal gek van. Ik maakte een vegetarische versie en voegde zoete, gedroogde vijgen toe in plaats van rozijntjes. Ik vond het hartstikke lekker maar ik moet eerlijk toegeven dat die huisgenoot dat geen goed plan vond. Helaas. Jij wel? Hieronder het recept!

Dit heb je nodig (2p):

300 gram sperziebonen*
1 witte ui
1 eetlepel kerriepoeder
3 eieren
vegetarisch gehakt
1 oude boterham
250 ml melk
1 kop witte rijst
1 appel
stuk of 5 gedroogde vijgen
ketchup

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een koekenpan en verwarm daar een scheut olie in. Snipper het uitje en fruit dat even aan in de olie. Bak daarna het vegetarische gehakt even mee met een eetlepel kerrie. Als je echt gehakt gebruikt moet je het natuurlijk rul bakken. Maakt nu niet zoveel uit. Laat een oude boterham even weken in een diep bord met melk en verkruimel het daarna met je handen boven de pan. Roer het goed door en giet dan de rest van de melk erbij.

Snijd de gedroogde vijgen in stukken en gooi ook die erbij. Dit is ook het moment voor de sperziebonen, extra handig als je nu sperziebonen uit de diepvries gebruikt! Breng de bobotie op smaak met zout en peper en haal de pan dan van het vuur. Vul een ingevette ovenschaal met de bobotie. Kluts de eieren met een scheut melk en extra kerriepoeder en giet het dan over de bobotie. Schud een beetje passief-agressief met de schaal zodat de eieren tussen de rest glijden. Top af met dunne schijfjes appel. Zet de ovenschaal nu voor 30 minuten in de oven, totdat de appel bruin kleurt en de eieren gestold zijn.

De rijst kook je in twee koppen water. Snijd de bobotie in stukken en serveer het met een schep rijst en een toef ketchup. Toegegeven: de ketchup is er om het gerecht te redden. De bobotie was namelijk een beetje aan de droge kant en dat kan verschillende oorzaken hebben: ik heb te weinig melk toegevoegd, het gehakt is te droog (echt gehakt is vetter) of ik heb het te lang gebakken. Hoe dan ook was het alsnog heel erg lekker hoor. De ketchup was best een goede zure tegenhanger van de zachte smaken.

Mijn oordeel: 7,6/10 – Oh hé, heb ik hierboven al toegelicht.
Oordeel eetgenoot (Keylee): geen idee en ik durf het haar niet te vragen. Ze vond het niet zo lekker, terwijl bobotie haar lievelingseten is. De vijgen hebben kleine pitjes/zaadjes en dat vond ze helemaal niks. Moeders maken het altijd lekkerder.
Ik at dit op 13/2/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten