Vegetarische Foe Yong Hai met taugé, champignons en bosui

IMG_1567

Morning! Op deze mooie maandag heb ik een heel vet (vet gaaf) recept voor je: Foe Yong Hai zoals je ‘m altijd eet bij de Chinees. Maar dan vegetarisch en in een beperkte hoeveelheid zodat je niet overmorgen nog steeds restjes eet. Ik vind dit gerecht echt zo hilarisch goed gelukt. Who needs de Chinees als je dit zó simpel zelf thuis kunt maken? Grote kans dat je alle ingrediënten zelfs al in huis hebt! Nice!

Dit heb je nodig (2p):
6 nestjes mie
taugé
peen julienne
champignons
bosui
6 eieren
sesamzaadjes

blikje tomatenpuree
eetlepel suiker
100 ml azijn
teentje knoflook
klein wit uitje
theelepel maïzena
100 ml water
sesamolie (of wokolie)

Dit moet je doen:
De ingrediëntenlijst is schokkend lang máár daarvan heb je veel sowieso al in huis. Buiten de groenten hoefde ik letterlijk alleen zo’n blikje tomatenpuree van 30 cent te halen. Dus laat dat je niet afschrikken, deze vegetarische Foe Yong Hai is super easy.

We beginnen met de saus, dat is het meest ‘lastige’ van het gerecht. Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm hier een scheut sesamolie in. Heb je dat niet? Ga dan voor wokolie, arachideolie of zonnebloemolie. Zoiets. Maar als je vaak Aziatische gerechten maakt, raad ik je wel echt aan om een flesje sesamolie in huis te halen. Dat geeft zoveel extra smaak aan gerechten, zoals bij deze Pad Thai bijvoorbeeld. Snijd een teentje knoflook doormidden en een klein wit uitje in grote stukken. Fruit het aan in de olie totdat ze een beetje bruin kleuren en giet er dan een flinke scheut water en azijn bij. Ik ging voor 2x 100 ml, ongeveer. Ook schep je het blikje tomatenpuree leeg en roer je één of twee eetlepels suiker door het mengsel. Roer goed totdat de suiker is opgelost en proef dan voorzichtig of je iets meer zuur of suiker toe moet voegen om de saus perfect te maken.

In de tussentijd zet je een grote pan water op het vuur waarin je de mienestjes in ongeveer 10 minuten gaar kookt. Giet ze af en roer er een scheutje olie doorheen zodat het niet zo gaat kleven. Breek de eieren in een grote maatbeker en schep hier een paar handjes peen julienne en taugé doorheen. Snijd de bosui en een paar champignons klein en roer ook die door het eimengsel. In een grote koekenpan bak je hier een omelet van. Maar dan een hele lelijke, met hele grote klonten ei.

De Foe Yong Hai saus zeef je uit zodat alle stukken ui en knoflook overblijven om weg te gooien. Je kunt ze er ook uit vissen natuurlijk, maar zo filter je de klontjes er ook meteen uit. Als de saus nog te dun is, verdik je het met wat maïzena. Mix een theelepeltje maïzena met een paar druppels water in een kopje en roer dit dan door de hete saus. Dan ziet ‘t er ook perfect Foe Yong Hai-achtig uit! Serveer de mie met daarnaast wat stukken omelet, daaroverheen lekker veel saus en tot slot wat extra bosui en sesamzaadjes voor de garnering. Eetse!

Ook wel handig om nog even te melden: mijn eerste poging mislukte keihard, die smaakte veel te veel naar tomaat. In plaats van tomatenpuree gebruikte ik toen een heel blik tomatenblokjes. Ik zou dus niet teveel van mijn hoeveelheden en ingrediënten afwijken, zo lukt ‘ie echt.

 

Mijn oordeel: 8/10 – Jaaa zo lekker! En bij de Chinees doen ze er vaak nog iets van vlees doorheen, dat is totaal niet nodig voor de smaak. Volgende keer zou ik zelf de champignons weglaten want ik vind die dingen zo fucking goor maar mijn blog kon wel wat champignons gebruiken + mijn huisgenoot vindt het wel heel lekker + het hoort wel echt bij Foe Yong Hai + ik stel me aan.
Ik at dit op 7/9/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

4 Reacties

 1. Fien

  Ik zou geloof ik de staafmixer in de saus zetten ipv zeven😊 extra veggies

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Haha ja dat zou prima kunnen, maar dan komt ’t alleen op de ui en knoflook aan. Valt mee qua vitamines 😉

   Antwoord
 2. Hester

  Ohh het lijkt me oprecht zo satisfying om dit na te maken! Ik dacht vroeger altijd dat alles van de Chinees een soort ‘geheim’ recept had maar dat moet uiteindelijk wel meevallen lijkt me.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten