Vegetarische gyros met de lekkerste tzatziki

IMG_2807

Hi! De laatste paar weken zat mijn voedselcreativiteit een beetje in een dip maar ik voel ‘m terugkomen. Laatst vroeg ik via Instagram wat volgers die avond gingen eten, om mezelf te inspireren, en mijn Griekse studiegenootje ging voor allemaal lekkere Griekse hapjes. Dát ging het worden! Ik knutselde wat in elkaar en het resultaat was deze fan-tas-tische vegetarische gyros met de lekkerste, zelfgemaakte tzatziki. Ik vond deze vega versie misschien wel lekkerder dan de echte. En ik heb een half jaar in Griekenland gewoond dus ik weet wel een soort van what I’m talking about. Check hieronder het recept!

Dit heb je nodig (2p):

1-2 bakjes vegetarische runderreepjes*
2 eetlepels gyros kruiden
4 pitabroodjes
1 courgette
1 eetlepel oregano
verse peterselie (voor garnering)
olijfolie om in te bakken

voor de tzatziki:
4 grote eetlepels kwark**
halve komkommer
1 teentje knoflook
olijfolie extra vergine
citroensap
peper
zout

* één verpakking runderreepjes (ong 200g) is net te weinig voor twee personen en twee broodjes pp.
** ik gebruik hier altijd simpele magere kwark voor omdat ik dat altijd wel in huis heb. Het is nóg lekkerder met vollere Griekse yoghurt.

Dit moet je doen:

Begin met de tzatziki. Van het hele gerecht duurt dit namelijk het langst en de komkommer laat je het best zo lang mogelijk uitlekken. Was en rasp de komkommer boven een zeef en druk vervolgens het vocht eruit. Je kunt het ook verdelen over een droge theedoek maar je kunt het ook zoals ik, uitdrukken en uitknijpen met je handen. Verzamelen de rasp in een bakje en meng dit met een paar scheppen kwark, een uitgeperst teentje knoflook, wat peper en zout, een scheutje citroensap (ik heb altijd zo’n plastic flesje sap in de koelkast staan voor dit soort dingen) en een scheut olijfolie extra virgine. Meng alles door elkaar en ga dan verder met de rest. Of nog beter: de rest heb je ondertussen natuurlijk al gemaakt #multitasken.

Verder is het eigenlijk heel simpel. Meng de vegetarische runderreepjes met een flinke scheut olijfolie (maar dan nu een voor warme toepassingen) en de gyroskruiden. Bak de vegetarische gyros in een paar minuten een beetje bruin en knapperig. Ik weet overigens best dat gyros geen rund is maar in de wereld der vega, waar alles toch al soja is, maakt dat toch geen reet meer uit 😉

Ondertussen snijd je de courgette in blokjes en die bak je in een andere pan. Voeg ook daar een scheutje olijfolie aan toe en wat gedroogde oregano. De pitabroodjes warm je op in de oven of in een tosti-ijzer of grill. Vul de broodjes met tzatziki, vega gyros en courgette of eet het net als ik in stukjes gescheurd. Versier eventueel nog met peterselie. Geniet ervan!

Mijn oordeel: 8,5/10 – Dit ga ik sowieso nog eens maken! Ik vind deze vegetarische gyros denk ik écht lekkerder dan echte gyros. Dit was veel ‘malser’ en zachter en de taaie stukjes die je in echt vlees veel hebt, die mis je hier. Of nouja, die mis ik dus totaal niet. Hele hele dikke aanrader dit! Zin in andere Griekse broodjes, probeer deze toegetakelde pita gyros.
Ik at dit op 29/12/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

  1. Joost

    Inmiddels kan je ook diverse soorten kant en klare vegetarische gyros kopen. Dan maak je het jezelf nog net iets makkelijker.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten