Vegetarische kip kerrie maar dan met tofu en sperziebonen

15 jul 2018 | Aziatisch, Rijst, Vegan, Vegetarisch

IMG_0958

Wat zeg ik? Vegetarisch? Veganistisch zelfs! Heb er totaal geen verstand van maar volgens mij is het hele ingrediëntenlijstje plantaardig! Per ongeluk dan hoor, moet ik er wel bij zeggen. Hoe dan ook was het een heerlijke maaltijd. Ik maakte kip kerrie zonder kip (wow dit klinkt dom) maar met tofu, gemarineerd in limoen, kerrie en gember. Weinig ingrediënten, weinig moeite, veel lekker. Daar houden we van.

Dit heb je nodig (2p):
1 blok tofu
1 kop witte rijst
2 eetlepels kerriepoeder
kokosmelk (ten minste 200 ml)
1-2 cm verse gember
1 limoen
1 teentje knoflook
1 witte ui
sperziebonen
(zonnebloem)olie
peper
zout

Dit moet je doen:
Tofu heeft van zichzelf bizar weinig smaak. Je zou bijna denken ‘waarom eet ik dit?’ maar toch gaan we het gebruiken in deze kip (haha) kerrie. Ik marineer de tofu namelijk in kruiden en om te zorgen dat de tofu zoveel mogelijk smaak opneemt, laat je het blok eerst goed uitlekken en dus uitdrogen. Pak ‘m in in een schone, droge theedoek en laat dit even liggen. Een minuut of 5 als je weinig tijd hebt, anders wat langer. Daarna snijd je het stuk in kleinere blokjes en die bewaar je in een bakje of schaal. Ik deed ze in zo’n afhaalbakje van de Chinees, dan kun je daarna de deksel erop doen en schudden. Schenk daarna een flinke scheut neutrale olie (zoals zonnebloemolie) bij de blokjes, samen met een eetlepel kerriepoeder, het sap van een halve limoen, een geperst teentje knoflook, peper, zout en geraspte gember. Ik gebruikte ongeveer 1 centimeter gember. Schud en roer dit goed door en laat de gemarineerde tofu dan zo lang mogelijk staan. Dit kan een hele nacht zijn maar ik heb ongeveer 20 minuten gewacht en dat was ook wel prima. Hoe langer, hoe lekkerder, denk ik zo maar daar heb je niet altijd tijd voor.

Verwarm een kleine scheut olie in een grote pan en fruit hier een gesnipperd wit uitje in aan. Eventueel nog een teentje knoflook als je vanavond niemand hoeft te zoenen houdt van lekker veel knoflook. Gooi de gemarineerde blokjes tofu erbij en bak dit voor een paar minuten rondom aan. Giet dan de kokosmelk erbij en nog een grote eetlepel kerriepoeder en laat dit op laag vuur zachtjes pruttelen en indikken. Niet té lang, dan blijft er niks sauzigs over. Proef af en toe of er nog wat peper of zout bij moet en voeg ook naar smaak wat limoensap toe. In een ander pannetje kook je een kopje witte rijst met twee kopjes water (goed roeren, zeg het er toch maar even bij) en in weer een andere pan kook je de sperzieboontjes gaar. Ik ging dit keer voor diepvriessperziebonen. Zitten ook gewoon vitamines in, zijn helemaal niet duur én al gedopt. Giet de sperziebonen na een minuut of 10 af en schep het met de rijst op je bord. Bovenop schep je de tofu met de kokos-kerrie saus en ieder bord serveer je met een extra partje limoen. Ik hou zelf bijvoorbeeld echt van die frisse limoensmaak, maar mijn huisgenoten vinden het al snel té. Eetsmakelijk!

Mijn oordeel: 7,3/10
Oordeel eetgenoot (Kelly): 7/10 – “Was lekker! Was goed te eten, ook lekker luchtig als lunch.”
Ik at dit op 12/7/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten